Sinds 2014 is Champagne William Saintot in het bezit van het Haute Valeur Environnementale (HVE) certificaat. Het is een milieucertificering opgericht door het ministerie van Landbouw, gereguleerd door de wet en toegankelijk op vrijwillige basis.
Er zijn drie niveau’s, waarin niveau 3 de hoogst haalbare niveauwaarde is. Een HVE-certificering is alleen mogelijk wanneer niveau 3 is bereikt. Om dit niveau te behalen, moet aan een hoop eisen worden voldaan met betrekking tot duurzame landbouw en een milieuvriendelijke aanpak.
Vier thema’s worden gehanteerd: biodiversiteit, fytosanitaire strategie, bemesting en irrigatiebeheer.
Wijnboeren met het HVE-certificaat:

- respecteren het ecosysteem waar de wijnstokken worden geteeld en waar wijn wordt geproduceerd om de biodiversiteit te verhogen en fauna en flora te behouden.
- dragen bij tot het behoud van de schoonheid van het wijnlandschap.
- besteden aandacht aan alle wijnbouwmethoden om de impact ervan op het milieu zoveel mogelijk te beperken. Denk aan de productie van afval en het gebruik van pesticiden. De wijnbouwer verdiept zich in alternatieve, maar functionele methoden binnen het wijnproces en er wordt alleen ingegrepen wanneer het echt nodig is.

- Controle op het gebruik van bepaalde grondstoffen met als uitgangspunt het respecteren van de gezondheid en het milieu.
- Behoud en verbetering van terroirs, biodiversiteit en wijnlandschappen.
- Verantwoord beheer van het watergebruik, inclusief afvalwater, bijproducten en afval.
- Vermindering van de energieafhankelijkheid en CO2-uitstoot (CO2-voetafdruk).