Champagne koelen
Hoe jij een glas Champagne ervaart, wordt mede bepaald door de temperatuur waarop je de Champagne drinkt. Te warm of te koud heeft geen goede invloed op de smaakbeleving. Wat is dan de Perfect Serve?
De juiste temperatuur
Doorgaans drink je Champagne tussen de 8 en 10 graden Celsius, afhankelijk van welk soort Champagne je drinkt. Een non-vintage wordt meestal iets koeler gedronken, een vintage wat warmer.
Wijk niet te veel van deze temperaturen af; dit heeft invloed op de aroma’s. Bij een te koele temperatuur zijn ze bijvoorbeeld minder goed te proeven. Bij een warmere temperatuur wordt de Champagne zwaarder en kunnen aroma’s van alcohol overheersen. Bovendien zijn de bubbels minder levendig.
Optimaal is dus tussen de 8 en 10 graden Celsius. Hoe bereik je die temperatuur?
Champagne koelen
Champagne wordt vrijwel altijd in een koeler gepresenteerd. Koelers komen in verschillende soorten, maten en materialen. In principe kan alles waar een fles, water en ijs in past, fungeren als Champagnekoeler.
Heb je haast bij het koelen van je fles bubbels?
Vul de koeler voor de helft met ijs en vul aan met water. Dompel de fles in de koeler. Na ongeveer 30 minuten is de Champagne koud. Let goed op de juiste verhouding. Te weinig ijs maakt de Champagne niet koud genoeg en met te weinig water wordt de Champagne te koud.
▲ Champagne koelen stappenplan.
Mega haast?
Voeg een flinke hoeveelheid zout aan de koeler met ijs en water toe en roer. Het wekt een chemische reactie op en zorgt voor een versnelling van het koelproces. Zout verlaagt namelijk het vriespunt, waardoor de ijsblokjes sneller smelten en het water een lagere temperatuur kan behouden zonder te bevriezen. Na ongeveer 10 minuten in de koeler met ijs, water en zout is de Champagne good to go!
Heb je geen haast?
Zet je Champagne een dag van tevoren in de koelkast, dan weet je zeker dat hij goed gekoeld is. Leg hem bij voorkeur horizontaal onderin de koelkast. Na ongeveer 6 uur is de Champagne koud.
Zet hem net voor het serveren een kwartier in een koeler gevuld met ijs en water. Op deze manier heeft de Champagne de optimale temperatuur. Bovendien kun je de fles op een makkelijke plek neerzetten, zodat jij niet steeds heen en weer naar de koelkast moet lopen.
Vriezer?
Raden wij niet aan. Ten eerste omdat het risico dat je je fles bubbels vergeet of te laat uit de vriezer haalt, groot is. Champagne bevriest bij ongeveer –5 graden Celsius. En ja, dan kan de fles ‘ontploffen’.
Bovendien duurt het in de vriezer een stuk langer voor de vloeistof in de fles koud is. De kou in een vriezer is gebaseerd op lucht, en lucht geleidt warmte minder goed dan water. Een koeler met ijs en water werkt daarom het snelst en best om een fles Champagne te koelen!
Handige tips
- Ga bij voorkeur voor subtiel koelen in plaats van supersnel koelen.
- Liever te koud dan te warm. Champagne warmt makkelijk op als je hem even buiten de koelkast of uit de ijsemmer laat staan. Gemiddeld zo’n 1 graden per kwartier.
- Merk je dat je Champagne te koud is geschonken? Laat hem dan heel even staan of warm het glas op met je handen.
- Uitgangspunt moet zijn dat een fles na het openen of uitschenken zo snel mogelijk weer in een koele omgeving gezet moet worden, in bijvoorbeeld een koeler.
- Leg een theedoek klaar bij je Champagnekoeler om de fles te drogen als je hem uit de koeler haalt. Zo lek je nergens ijswater tijdens het uitschenken.
- Heb je moeite met het subtiel ontkurken van je fles en voel je dat de kurk eruit wil knallen? Dan is de Champagne waarschijnlijk te warm. Dit kan overigens ook het gevolg zijn van veel beweging en geschud van de fles.
Succes met het koelen van je fles Champagne!