Gratis verzending vanaf €75,- (NL) Vanaf 6 flessen 5% korting Gratis verzending vanaf €75,- (NL)
Vanaf 6 flessen 5% korting

Over calorieën in Champagne

1 minuut

Suikers en calorieen in Champagne

▲ Aantal gram suiker per glas.

Een tijdje geleden hebben we het gehad over dosage in Champagne, wat kortgezegd het aantal gram suiker per liter uitdrukt. Sindsdien hebben wij een aantal vragen gekregen over hoeveel kilocalorieën er nu eigenlijk in Champagne zitten. Wij hebben dat voor jullie uitgezocht.

Calorieën in drank

Hetgeen dat voornamelijk voor de calorieën zorgt in drank, is de alcohol. In ieder standaardglas zit ongeveer evenveel alcohol, want hoe hoger het alcoholpercentage, hoe kleiner het glas. Wat zorgt er dan voor dat het ene drankje meer calorieën bevat dan het ander?

Suikers voornamelijk. Zoete wijn bevat bijvoorbeeld meer calorieën dan droge wijn. Een mixdrank bevat natuurlijk ontzettend veel suikers, door het toevoegen van frisdrank of bijvoorbeeld vruchtensap.

Ook niet geheel onbelangrijk, is vet. Denk hierbij aan romige likeurtjes. Ga je voor cocktails? In deze caloriebommen zitten vaak zowel meerdere (ook vette) alcoholische dranken als vruchtensappen, siroopjes en frisdranken. Veel alcohol, suikers en vetten dus.

Calorieën in Champagne

Champagne bestaat voornamelijk uit ‘water’. Gevolgd door alcohol, suikers en een kleine hoeveelheid eiwitten. In de onderstaande berekening gaan we uit van een glas van 100 milliliter.

Calorieën uit suiker

Grof gezegd, levert 1 gram suiker ongeveer 4 kilocalorieën op. Als we uitgaan van een Brut Champagne met een dosage van 12 gram per liter, levert een glas van 100 milliliter ongeveer 5 calorieën uit suikers op. Hier komen de calorieën uit alcohol nog bij.

Calorieën uit alcohol

Een gemiddeld Champagneglas bevat meestal 12 milliliter alcohol. Omgerekend is dat ongeveer 10 gram alcohol. Het aantal kilocalorieën dat 1 gram alcohol oplevert is 7. Dit betekent dat een glas ongeveer 70 kcal uit alcohol bevat.

Bij elkaar opgeteld zitten er in een 100 milliliter glas Brut Champagne ongeveer 75 calorieën. Een Brut Nature zou in totaal maximaal 72 kcal opleveren en een Doux minimaal 90 kcal.

Klinkt als een prima drankje voor de zwoele zomeravonden die komen gaan. Kom maar op!
Geniet met mate.

*De berekeningen zijn gebaseerd op onderstaand Champagneglas met een inhoud van maximaal 100 ml.

*Al onze artikelen zijn geschreven op basis van onze persoonlijke ervaring, die wij graag met jullie delen! Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten !