Dosage in Champagne
▲ Hoeveel suiker zit er in Champagne?
Dosage
Dosage betekent letterlijk dosering en omschrijft het suikergehalte van de Champagne. Wanneer de fles zijn definitieve kurk krijgt (dégorgement), gaat er tijdens het kurkproces een beetje Champagne verloren. Dit wordt aangevuld met een zogeheten doseringslikeur (liqueur d’expédition) en bestaat uit reservewijn met een kleine hoeveelheid suiker. Hoeveel suiker er precies wordt toegevoegd, is afhankelijk van de Champagneproducent en zijn smaakvisie.
De doseringslikeur kan namelijk invloed hebben op de ontwikkeling van de smaken en aroma’s van de Champagne. Wil de producent een Champagne creëren die zo dicht mogelijk bij het 'origineel' blijft? Dan voegt hij een zo natuurlijk mogelijke likeur toe. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast in het geval de druiven van uitzonderlijke kwaliteit zijn, of wanneer hij een specifieke druivensoort, wijngaard of jaar wil representeren in zijn Champagne. Andere producenten gebruiken de likeur juist om een bepaalde stijl uit te dragen. Zo bewaren sommigen een mooie verzameling aan likeuren, geproduceerd met bijzondere reservewijnen, die ieder een specifieke set aan aroma’s bevatten.
Een aantal maanden voordat de dégorgement plaatsvindt, worden de likeuren een paar keer goed geproefd en uiteindelijk wordt bepaald welke likeur de gewenste stijl kan helpen uitdragen. Er zijn verschillende categorieën die aangeven hoeveel suiker er in de fles Champagne zit. Dit moet altijd vermeld worden op het etiket. De dosage wordt uitgedrukt in gram suiker per liter (dus niet per fles!).
Categorieën
Doux
≥ 50 gram per liter
Voor de gemiddelde Champagnedrinker zal dit soort Champagne mierzoet smaken. Maar wist je dat lang geleden een minimale suikertoevoeging van 50 gram per liter heel normaal was? Niet zo zeer werd deze enorme hoeveelheid aan suiker toegevoegd omdat men het zo lekker vond, maar om nare smaken en aroma’s te verhullen. Uiteraard zijn met de tijd de technieken om Champagne te produceren enorm verbeterd en ook onze smaak is veranderd. Tegenwoordig zijn er vrijwel geen Champagnes van dit dosage te verkrijgen. De Champagnes die er zijn, worden vaak met verschillende soorten garnering en ijs gedronken en neigen meer naar een cocktail dan een glas Champagne.
Voorbeeld: Champagne Veuve Clicquot Rich
Demi-sec
32-50 gram per liter
De demi-sec Champagne is terug van weggeweest; de consumptie stijgt. Deze Champagnes smaken over het algemeen meer zoet dan droog en worden gedronken bij bijvoorbeeld een dessert. Ook deze varianten kunnen met ijs en garneringen gedronken worden.
Voorbeeld: Champagne Moët & Chandon Ice Impérial
Sec
17-32 gram per liter
‘Droog’ is de letterlijke vertaling van het woord sec. Deze Champagnes zitten over het algemeen tussen droog en zoet in.
Voorbeeld: Champagne Taittinger Nocturne Sec
Extra sec of extra dry
12-17 gram liter
Extra sec of extra dry betekent niet dat deze Champagnes extra droog zijn, maar juist extra droog ten opzichte van de gewone sec.
Voorbeeld: Champagne Pommery Falltime Extra Dry
Brut
≤ 12 gram per liter
Ongeveer 80% van de Champagnes valt onder de categorie Brut en is de meest geconsumeerde Champagnesoort. De likeur wordt over het algemeen gebruikt om een mooi gebalanceerde blend te creëren. Vaak hebben non-vintage Brut Champagnes een hoger dosage dan bijvoorbeeld een vintage Brut. Waarom? Een non-vintage Champagne is doorgaans jonger dan een vintage Champagne en heeft meer suiker 'nodig' om de frisse en enigszins zure aroma’s wat ronder te maken. Een Champagne die langer in de kelders ligt, heeft langer de tijd deze frisse en minerale aroma’s te ontwikkelen tot rondere aroma’s. Daarom hebben deze varianten vaak een lager dosage.
Voorbeeld: Champagne Boutrop Brut Tradition
Extra brut
≤ 6 gram per liter
Een Champagne die de afgelopen jaren meer wordt geproduceerd en geconsumeerd. Een ontwikkeling die samen gaat met een verandering in leefstijl en smaak. Alhoewel je zou verwachten dat deze Champagnes zuurder en frisser smaken, is dit zeker niet altijd het geval!
Voorbeeld: Champagne La Villesenière Les Cuteries
Brut Nature, Brut Zero, Zero Dosage
≤ 3 gram per liter
Vaak zijn dit Champagnes die een aanwezige mineraliteit hebben. Ze komen het dichtst bij de ‘natuurlijke’ Champagne en representeren de specifieke druivensoorten, het jaar of de wijngaard het best. Let op: het dosage kan 0 zijn, maar meestal zit er iets van restsuiker in de Champagne.
Voorbeeld: Champagne William Saintot Meunier de mes Grands-Pères
Ben je een fan van droge wijnen, zoetere wijnen of heb je geen idee? Voor iedere smaak bestaat er een Champagne. Ga proeven! Alleen op die manier leer je je eigen smaak kennen. Bij Selected by Dronk is het mogelijk zelf een pakket samen te stellen. Zo kun je van iedere variant 1 (of meerdere) proberen! Leuk voor een proeverij.