Gratis verzending vanaf €75,- (NL) Vanaf 6 flessen 5% korting Gratis verzending vanaf €75,- (NL)
Vanaf 6 flessen 5% korting

De kleine lettertjes op het Champagne label

2 minuten

Kleine lettertjes op het champagne label

▲ Kun jij de kleine lettertjes vinden?

Wie denkt dat Champagne altijd door de wijnboer of het Champagnehuis wordt geproduceerd, heeft het goed mis. Niet alle wijnboeren en producenten beschikken over de middelen om een Champagne van grond tot fles te creëren.

Zo zijn er wijnboeren die eigen grond hebben, maar niet de mogelijkheid hebben om de geoogste druiven te persen en te vinifiëren. Aan de andere kant zijn er ook producenten die deze middelen juist wel hebben, maar niet de eigen grond en druiven bezitten. Natuurlijk zijn er ook onafhankelijke wijnboeren die eigen grond bezitten en hiermee ook eigen Champagne produceren.

Er zijn verschillende (beroeps-)categorieën die aangeven hoe de Champagne is geproduceerd. Dit wordt aangegeven met twee letters, gevolgd door het nummer van de vergunning afgegeven door de Comité Interprofessional du Vin de Champagne (Champagne Commissie). De beroepscategorie en het nummer moeten altijd op het Champagnelabel worden vermeld. Zoek naar de kleine lettertjes en cijfers!

Hieronder volgen de betekenissen van de letters.

Categorieën

RM : Récoltant manipulant

Een Champagneproducent die zijn eigen druiven verbouwt, oogst en verder verwerkt tot Champagne binnen het bedrijf. Dit soort wijnmaker gebruikt uitsluitend druiven van eigen oogst. Hij verkoopt de Champagne vervolgens onder zijn eigen label.

NM : Négociant manipulant

Vaak een bedrijf of individu die druiven of most (druivensap) inkoopt en verwerkt tot Champagne binnen het eigen bedrijf. Wanneer hij over eigen wijngaarden beschikt, worden deze velden verbouwd, geoogst en verder verwerkt tot Champagne. Hij verkoopt het vervolgens onder zijn eigen label. De meeste grote Champagnehuizen behoren tot deze categorie, die zowel eigen wijnvelden hebben, als druiven of most inkopen.

RC : Récoltant-coopérateur

Een wijnboer die zijn eigen druiven verbouwt en oogst om deze vervolgens aan een lokale coöperatie te leveren. Hij neemt de Champagne terug en verkoopt het onder zijn eigen label.

CM : Coopérative de manipulation

Een coöperatie van wijnboeren, die de druiven van zijn leden verwerkt tot Champagne en het verkoopt onder een eigen label.

SR : Société de récoltants

Vereniging van wijnboeren (vaak een familie) die samen de druiven van haar leden verwerkt tot Champagne en verkoopt onder een eigen label. De wijnboeren zijn nauw betrokken bij het productieproces.

ND : Négociant distributeur

Distributeur die Champagne inkoopt, deze binnen het eigen bedrijf van een eigen label voorziet en vervolgens verkoopt. Overigens hoeft dit bedrijf niet binnen de Champagne gevestigd te zijn.

MA : Marque d'acheteur/ Marque-auxiliaire

Een Champagnemerk dat eigendom is van een derde partij, die niet de producent is. Deze partij koopt Champagne in en verkoopt het onder zijn eigen label. Een voorbeeld van een derde partij is een importeur of distributeur. In sommige gevallen koopt deze enkel de Champagne, zonder daarbij betrokken te zijn geweest. In andere gevallen is de derde partij zeer betrokken en kan zij invloed uitoefenen op het productieproces, zodat bijvoorbeeld de gewenste smaken en aroma’s zich in de Champagne ontplooien.

*Al onze artikelen zijn geschreven op basis van onze persoonlijke ervaring, die wij graag met jullie delen! Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten !