Gratis verzending vanaf €75,- (NL) Vanaf 6 flessen 5% korting Gratis verzending vanaf €75,- (NL)
Vanaf 6 flessen 5% korting

Alles over Blanc de Noirs Champagne

1 minuut

Champagne William Saintot Blanc de Noirs

▲ Blanc de Noirs Champagne, wat is dat nu eigenlijk?

Een term die vaak op een Champagne etiket terug te vinden is. Wat betekent Blanc de Noirs Champagne eigenlijk?

Letterlijk ‘wit van zwarten’ ofwel, wit sap uit blauwe druiven.
Binnen de Champagne zijn de drie voornaamste druivenrassen de Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. De Chardonnay is een witte druif, terwijl de Pinot Noir en Pinot Meunier blauwe druiven zijn. De kleur blauw of wit, wordt bepaald aan de hand van de kleur van de schil. Het sap van alle drie de druivenrassen is namelijk kleurloos!

Terug naar de Blanc de Noirs. Een Blanc de Noirs Champagne bestaat voor 100% uit de sappen van blauwe druiven. Zo kan het een mix zijn van Pinot Noir en Pinot Meunier, maar ook enkel de sappen van bijvoorbeeld de Pinot Noir.  

Een Blanc de Noirs 100% Pinot Noir proberen?
Een Blanc de Noirs 100% Pinot Meunier proberen?

Hoe wordt een Blanc de Noirs dan gemaakt? Eigenlijk zoals iedere andere Champagne. De druiven worden geperst en het sap wordt in een tank opgevangen. Het sap komt alleen in contact met de schillen, in de pers op het moment van persen. Dat is te kort om het sap uiteindelijk een roze of rode kleur te geven.

Wist je dat...
Ook een rosé Champagne een Blanc de Noirs kan zijn?

Toch komt er niet per definitie ‘wit’ sap uit de pers. Hoe harder de pers gaat persen, hoe meer kleur het sap bevat. Zo komt het sap dat op onderstaande foto te zien is, uit één pers.

Links is het meest helder. Dit is afkomstig van de eerste zachte pers.
In het tweede flesje is al een meer donker kleurig sap te zien, vanwege de hardere persing. Gek genoeg behoudt het sap deze kleur niet. Uiteindelijk, na het blenden en na het gehele productieproces, is de Champagne ‘wit’.
Helemaal rechts is een monster van de Taille. Dit is het laatste 500 liter sap, waarbij de pers hard perst. De Taille wordt niet altijd gebruikt in Champagnes.

Verschillende kleuren most uit één pers

▲ Verschillende kleuren most uit één pers.

*Al onze artikelen zijn geschreven op basis van onze persoonlijke ervaring, die wij graag met jullie delen! Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten !