Champagneproeverij thuis organiseren? Dit heb je nodig
Iets leuks en unieks doen met huisgenoten, familie of vrienden? Organiseer een Champagneproeverij thuis! We vertellen je wat je nodig hebt om een succesvolle proeverij te organiseren.
1. Champagne
De ster van de dag of avond natuurlijk. Hier draait het om. Belangrijk is om na te gaan met wie je proeft en wat de gelegenheid is. Zijn het kenners of beginners? Is het een informele gelegenheid met vrienden bijvoorbeeld of een meer professionele en serieuze sfeer? Op basis daarvan kies je je flessen. Random flessen uitkiezen kan, maar een thema maakt het net iets interessanter. Denk aan druivenrassen en blend, jaargangen, gebieden, dosage en productiemethoden.
Set van monocépages:
Selecteer je bijvoorbeeld op basis van druivenrassen? Je zou verschillende rassen kunnen doen, maar ook een selectie van monocépages (Champagnes vervaardigd uit één druivenras) is een leuke optie. Dit kan nog verder gespecificeerd worden, door bijvoorbeeld uit één gebied of één jaargang te kiezen. Denk aan een proeverij met alleen maar vintage 2002 Pinot Noir Champagnes uit de Montagne de Reims met een extra-brut dosage. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Hoe specifieker je bent, hoe lastiger het wordt om flessen te vinden. Wel is de oorzaak van de verschillen en overeenkomsten op die manier beter te benoemen.
2. Glazen
Het juiste glas maakt een wereld van verschil. Breed of smal, hoog of laag. Ga in het geval van een serieuze proeverij voor glazen met een brede kelk en maak geen gebruik van de bekende coupe glazen. Die doen absoluut niets voor de Champagne (behalve dat het er feestelijk uitziet). De professionele sector maakt vaak gebruik van normale wijnglazen om Champagne te proeven. Is uiteraard ook mogelijk, maar zal de Champagne in het glas minder laten bubbelen.
Zelf geven we de voorkeur aan een tulpvorming glas met een brede kelk, zodat goed gewalst kan worden en de aroma’s duidelijk te detecteren zijn. Daarnaast geven wij de voorkeur aan een glas met een perlagepunt. Deze zit onderaan het glas en zorgt voor een mooie bubbelige Champagne. Het Lehmann Premium glas is een mooi voorbeeld van zo'n glas.
Over de bubbel gesproken, maak je glazen niet té goed schoon. Een super schoon glas kan geen bubbels genereren. Probeer daarnaast de vaatwasser te vermijden. We know, dat is lastig. Zeker als je een grotere proeverij organiseert. Mocht jouw vaatwasser een glas-stand hebben, gebruik die dan. Overigens zijn er online een hoop tips te vinden over het schoonmaken van glaswerk.
Op de dag van de proeverij kun je eventueel kalk of andere viezigheden verwijderen met stoom. Houd het glas bijvoorbeeld boven een pannetjes met kokend water en maak schoon met een linnen doek. Maar let op, polijst de glazen niet. Dan verdwijnt de bubbel weer.
3. Koeler en ijs
Heel belangrijk is de temperatuur van de Champagne. Te koud of te warm zorgt al snel voor een hele andere ervaring en kan zelfs negatief uitpakken. De meeste Champagnes drink je rond de 8-10°C. Het makkelijkst is om de flessen een dag van tevoren in de koelkast te leggen. Op de dag van de proeverij zet je ze een halfuur voor de proeverij begint in een koeler met ijs en water. Houd in je achterhoofd dat Champagne beter te koud dan te warm geschonken kan worden. De vloeistof warmt namelijk redelijk snel op in het glas.
4. Stopper
Gebruik een stopper om de fles na het uitschenken weer te dichten. Zo blijven de aroma’s en de bubbel optimaal bewaard. Ook als niet alle Champagne op gaat, kun je een fles met stopper tot wel een week in de koelkast bewaren.
5. Doek
We hebben al besproken dat een linnen doek handig is om de glazen mee schoon te maken, maar ook is een doek handig tijdens het uitschenken van de Champagne. Vaak zie je in restaurants een koeler met daaroverheen een servet of doek. Deze wordt onder andere gebruikt om de fles droog te maken voordat de Champagne wordt uitgeschonken. Zo druppel je geen (ijskoud!) water op iemand of op de tafel. Houd dus iets bij de hand om de fles te drogen.
6. Spittoon
De spittoon (spuugbak) zul je niet altijd nodig hebben. Wanneer je bijvoorbeeld een professionele proeverij organiseert of wanneer je van plan bent heeeel veel Champagne te proberen is hij wel handig (anders ben je na een paar glazen niet meer in staat goed te proeven). Een avondje met vrienden vraagt in de meeste gevallen niet om een spuugbak.
7. Eten en drinken
Heel belangrijk! Zorg voor voldoende plat water en regel wat snacks. Tussen de Champagnes door is het handig een neutraliserende cracker of een stukje brood te eten. Zo blijven de aroma’s van de vorige Champagne niet in de mond hangen. Hierbij is het van belang om neutrale smaken uit te kiezen. Droog brood of een zoutige cracker is prima. Kaascrackers, brood met smeersels of andere hapjes beïnvloeden de smaak van de Champagne natuurlijk. Overigens kan dit ook heel interessant zijn, maar wellicht minder geschikt als de focus ligt op het ontdekken van de smaken in Champagne. Zo niet of maak je er meteen een gezellig borrel van, kun je all out gaan. Er zijn zo veel snacks en hapjes die lekker zijn bij Champagne!
Dat was hem alweer. We wensen je veel plezier met jouw Champagneproeverij!
Geen zin om zelf een proeverij te organiseren? Wij kunnen een proeverij aan huis verzorgen. Het enige dat jij hoeft te doen, is jouw vrienden en familie optrommelen. Zo proef je samen niet alleen heerlijke Champagnes, ook vertellen we je alles over het bruisend goud. Neem meteen contact op!