Alles over Prestige Champagne
▲ De Prestigelijn La Villesenière
Prestige staat voor kwaliteit, reputatie, status en is de meest prestigieuze cuvée van een huis of producent. Dit is het neusje van de zalm, het paradepaardje, waarmee de producent zich onderscheidt.
Wat maakt de Prestige zo bijzonder?
De cuvée de Prestige is net wat anders dan de rest van de collectie. Vaak wordt alleen het beste van het beste gebruikt. De beste druiven afkomstig van de beste wijngaarden en de beste sappen uit de pers (cuvée). Naast de uitzonderlijke kwaliteit, wordt de Prestige met meer zorgvuldigheid geproduceerd. Zo zetten sommige wijnmakers alternatieve productiemethoden in, zoals voor de Prestige van Champagne William Saintot. Deze Prestige cuvée wordt gerijpt volgens een weinig voorkomende methode in de Champagne: de Solera methode. Een andere manier waarop de wijnmaker zijn Prestige kan onderscheiden, is door gebruik te maken van een speciale assemblage. Een blend van een specifiek druivenras, een specifieke wijngaard of een specifiek jaar (vintage) met bijzonder lange rijping in de kelders bijvoorbeeld. Wellicht bestaat de Prestige enkel uit reservewijnen of is het een rosé. De keus is geheel aan de wijnmaker.
Champagne William Saintot Prestige proberen?Eén cuvée of een hele Prestigelijn?
Een Prestige Cuvée kan slechts één variant zijn binnen de collectie van de producent of hij kan meerdere Prestiges produceren. Soms wordt zelfs een eigen Prestige productlijn ontwikkeld. Denk aan Dom Perignon en onze La Villesenière collectie. La Villesenière heeft ervoor gekozen al haar druiven van enkel de beste wijngaarden te gebruiken, alleen de eerste sappen (cuvée) uit de pers te gebruiken, alle cuvées vanuit één oogstjaar te produceren (vintages, alhoewel niet officieel aangegeven) en al haar wijnen in eikenhouten vaten te vinifiëren en rijpen. Een hele mond vol. Een Prestigelijn heeft meestal één stijl of richtlijn voor productie.
Hoe herken je een Prestige?
Daar is niet echt een handleiding voor. In sommige gevallen is het de meest bijzondere (qua vorm en design) of duurste fles uit de collectie, maar dit is lang niet altijd het geval. Ook staat niet altijd de term ‘Prestige” op de fles. Vaak krijgen Prestiges bijzondere namen. Bijvoorbeeld ter viering van een speciale gebeurtenis of jubileum. Of de Prestige krijgt de naam van een sleutelfiguur van het huis of de producent (de oprichter bijvoorbeeld).
Hoe zit het dan met de smaak van een Prestige?
Ook daar is geen specifieke richtlijn voor. De producent kiest zelf voor een bepaalde stijl of smaak. Prestiges zijn dus meestal karakteristiek en in veel gevallen complexer, omdat ze van uitmuntende kwaliteit zijn en langer in de kelders hebben gelegen. Zeker de Prestiges van grote huizen liggen jaren en jaren, en bereiken soms hun piek pas na 10 tot 15 jaar.
De Prestige Cuvée kent een hoop aspecten en iedere wijnmaker kan zijn eigen invulling geven aan de Prestige. Probeer daarom gewoon eens een Prestige en let the Champagne speak for itself!