Champagne & Milieucertificaten
▲ De milieucertificaten op het Champagne label.
Champagne, met haar wereldwijde reputatie, ziet het als plicht te blijven ontwikkelen op het gebied van duurzame wijnbouw. De AOC zoekt continu manieren om bijvoorbeeld de impact op het milieu te verkleinen, het waterbeheer te verbeteren en biodiversiteit te stimuleren.
Momenteel hebben de wijnbouwers van ongeveer 20% van de wijngaarden een milieucertificaat (zoals het Haute Valeur Environnementale certificaat) en 15% van het oppervlak, verdeeld over 300 wijnboeren, heeft een certificaat voor duurzame wijnbouw (Viticulture Durable). Slechts 2,5% heeft een certificaat voor biologische wijnbouw.
Haute Valeur Environnementale
Het Haute Valeur Environnementale (HVE) certificaat is een milieucertificering opgericht door het ministerie van Landbouw, gereguleerd door de wet en toegankelijk op vrijwillige basis.
Er zijn drie niveau’s, waarin niveau 3 de hoogst haalbare niveauwaarde is. Een HVE-certificering is alleen mogelijk wanneer niveau 3 is bereikt. Om dit niveau te behalen, moet aan een hoop eisen worden voldaan met betrekking tot duurzame landbouw en een milieuvriendelijke aanpak.
Er worden vier thema’s gehanteerd: biodiversiteit, fytosanitaire strategie, bemesting en irrigatiebeheer.
Wijnboeren met het HVE-certificaat:
- respecteren het ecosysteem waar de wijnstokken worden geteeld en waar wijn wordt geproduceerd om de biodiversiteit te verhogen en fauna en flora te behouden.
- dragen bij tot het behoud van de schoonheid van het wijnlandschap.
- besteden aandacht aan alle wijnbouwmethoden om de impact ervan op het milieu zoveel mogelijk te beperken. Denk aan de productie van afval en het gebruik van pesticiden. De wijnbouwer verdiept zich in alternatieve, maar functionele methoden binnen het wijnproces en er wordt alleen ingegrepen wanneer het echt nodig is.
Onze Champagnes met het HVE-certificaat:
Viticulture Durable
Het Viticulture Durable certificaat is opgezet en uitgereikt door het Comité Champagne (de Champagne Commissie). Dit certificaat is een aanvulling op het HVE-certificaat en gaat uit van ongeveer 140 criteria met de volgende thema’s:
- Controle op het gebruik van bepaalde grondstoffen met als uitgangspunt het respecteren van de gezondheid en het milieu.
- Behoud en verbetering van terroirs, biodiversiteit en wijnlandschappen.
- Verantwoord beheer van het watergebruik, inclusief afvalwater, bijproducten en afval.
- Vermindering van de energieafhankelijkheid en CO2-uitstoot (CO2-voetafdruk).
De Champagne Commissie streeft ernaar om tegen 2030 alle (100%!) wijnbouwers gecertificeerd te hebben.
Champagnes met het HVE-certificaat en Viticulture Durable certificaat: