▲ Producent van Champagne William Saintot: een RM.
Grower Champagne, je ziet het regelmatig op onze social media voorbij komen. De naam zegt het stiekem al: Champagne van de Growers.
De Growers zijn de mensen die de wijngaarden onderhouden en Champagnedruiven verbouwen, de boeren dus. Deze boeren houden zich bezig met zowel de wijngaard als het produceren van Champagne. Nu zul je je afvragen: “dat is toch altijd het geval?”
Zeker niet. Er zijn ruim 16100 wijnbouwers, ongeveer 130 coöperaties en 360 huizen. De Grandes Marques aka grote Champagnehuizen hebben zo'n 70% van de productie en verkoop in handen, maar bezitten niet genoeg wijngaarden om aan deze productie te kunnen voldoen. Om precies te zijn, bezitten zij maar zo'n 10% van de wijngaarden. De rest is in handen van de boeren.
De huizen kopen dus druiven of most (druivensap) op bij de boeren en maken daar Champagne van. Dit is eigenlijk altijd zo geweest en ligt in lijn met het feit dat Champagne van origine een blend van verschillende wijnen is; wijn van verschillende boeren, afkomstig van verschillende cru's (gemeenten), wijngaarden, jaren en druiven.
Tegenwoordig is een deel van de boeren nog steeds grotendeels afhankelijk van de verkoop van druiven of most aan de grotere huizen. Soms wordt een gedeelte verkocht, soms het geheel. De druiven die de boeren zelf houden, worden gebruikt om zelf wijn mee te maken of om bijvoorbeeld aan te leveren bij een coöperatie. We springen nog even terug naar de verschillende soorten producenten om het wat duidelijker te maken.
RM - Récoltant-Manipulants:
de wijnbouwer die zowel in de wijngaarden werkt als de wijn op het eigen domein maakt; de Grower Champagne of Champagneboeren.
RC - Récoltant-Coopérateur:
één enkele wijnbouwer, die zijn druiven volledig laat verwerken tot wijn door een coöperatieve wijnmakerij om vervolgens onder zijn eigen label te verkopen.
SR - Société de Récoltants:
een geregistreerde onderneming die is opgericht door twee of meer wijnbouwers die dezelfde wijnmakerij delen en gebruiken om wijn te maken en verkopen onder hun eigen label. In vergelijking met de CM zijn de wijnbouwers in de SR meer betrokken bij het wijnbereidingsproces.
CM - Coopérative-Manipulant:
een coöperatie van wijnbouwers die het product van hun gezamenlijke wijngaarden mengen om te verkopen onder één of meerdere labels.
NM - Négociant-Manipulant:
de producenten die wijn bottelen en op de markt brengen met druiven of most die zij van wijnbouwers kopen. Soms bezitten zij eigen wijngaarden, die ook ingezet worden om wijn van te maken. Dit is waar de grote Champagnehuizen in passen.
ND- Négociant distributeur:
handelaar die wijn inkoopt en onder zijn eigen naam verkoopt.
MA - Marque d'acheteur:
een eigen merk van een externe koper.
De letters zijn op het Champagne etiket te vinden en vertellen je welk soort producent de Champagne heeft gemaakt.
Hoeveel boeren produceren dan daadwerkelijk hun eigen Champagne? Zo’n 4000 van de 16100 boeren produceren Champagne. Daarvan brengt ongeveer 50% zijn druiven, most of wijn naar een coöperatie om Champagne van te maken (RC). Uiteindelijk zijn er dus maar ongeveer 1800 (11%) boeren die daadwerkelijk met hun eigen verbouwde druiven, hun eigen Champagne van begin tot eind maken binnen het eigen domein. Dit zijn de RM's.
▲ De boer en producent van Champagne William Saintot in zijn cellar.
Alhoewel men zich er, zeker in Nederland, steeds meer van bewust is dat er veel meer Champagnes zijn dan die van de Grandes Marques, is het voor veel kleinere boeren lastig te blijven voortbestaan en is het aantal RM's aan het afnemen. Zij stappen bijvoorbeeld over op het verkopen van al hun druiven. Uiteindelijk levert het ze veel meer op zonder al te veel extra moeite. Het verbouwen van druiven en het onderhouden van de wijngaard is namelijk een hele klus. Daar komt bij dat het zelf produceren van Champagne om nogal een grote investering vraagt qua tijd, ruimte, middelen en geld. Bovendien is het een risicovolle onderneming, omdat de boeren vaak weinig grond bezitten en zijn gevestigd in één gebied of dorp. Mochten er ziektes of slechte weersomstandigheden zijn (wat met de klimaatveranderingen steeds vaker voorkomt), kan de hele opbrengst van een boer naar de knoppen gaan.
Overigens zien we aan de andere kant dat succesvolle RM’s soms hun RM status verliezen, omdat zij druiven of wijnen moeten inkopen om aan de groeiende vraag te voldoen. Grond is namelijk schaars. Gevolg van dit alles is dat het aantal RM’s afneemt en steeds zeldzamer wordt.
De RM’s die overblijven, doen hard hun best om op hun eigen manier ambachtelijk wijze bijzondere Champagnes te produceren. Consistentie is hierin niet altijd het uitgangspunt, waar dat bij de grotere producenten wel van uiterst belang is. Denk aan de Non Vintage Champagnes die jaarlijks hetzelfde zouden moeten smaken. De Growers hebben de mogelijkheid snel in te spelen op trends, te experimenteren en jaarlijks geheel andere blends uit te brengen of bijvoorbeeld alleen vintages te produceren, zoals bij Champagne La Villesenière: allemaal Champagnes uit één jaar.
Het geeft ze daarmee de mogelijkheid te focussen op expressie. Expressie van terroir, druif en jaar om zo de specifieke stijl van een druif en gebied in dat jaar te weerspiegelen. Juist omdat de producenten ook de wijnbouwers zijn, weten ze als geen ander hoe hun percelen werken en hoe ze deze het best kunnen inzetten in de uiteindelijke Champagne.
Vaak (maar zeker niet altijd!) wordt dit gecombineerd met bepaalde wijnbouw-en productiemethoden om zo dicht mogelijk bij het natuurlijke te blijven. Enkele voorbeelden zijn het gebruik van wilde/natuurlijke gisten, het (bijna) niet inzetten van sulfieten, het niet filteren van de wijn, een laag dosage gebruiken, duurzaam wijnbouwen, biodynamisch wijnbouwen of zelfs biologisch wijnbouwen.
De meest bijzondere wijnen zijn het resultaat hiervan. Denk aan onze 'Les Cuteries' van Champagne La Villesenière (100% Chardonnay uit 2015 verwerkt in eikenhout, afkomstig van één perceel, met paard geploegd en geen pesticiden gebruikt) en 'La Côte de Chignon' van Champagne William Saintot (100% Pinot Noir uit 2011 verwerkt in eikenhout, afkomstig van één perceel met vuursteen in de bodem, duurzaam verbouwd en wijngaard gericht op het zuiden met de perfecte helling).
De Growers hebben de mogelijkheid te experimenteren en kleine oplages te maken zonder al te veel risico te lopen. Binnenkort brengt Champagne William Saintot een micro-cuvée uit die verwerkt is in amfora uit Georgië; een alternatieve vinificatietank. Ook de huidige micro-cuvée van Champagne William Saintot: Meuniers de mes Grands-Pères is daar een goed voorbeeld van.
Het leuk hiervan is, dat het een enorme variatie aan Champagne voorbrengt. Champagne van de wijnboer kan meer uitgesproken, echt verrassend en uniek zijn. Iedere wijnboer doet het natuurlijk anders en heeft zijn eigen methoden. Dat proef je. Natuurlijk is het nog steeds gemakkelijk als Champagne te herkennen, maar toch smaakt het anders dan je bij de grote huizen proeft. Mede dankzij de technieken die bij de grote huizen minder ingezet kunnen worden (uiteraard zijn er altijd uitzonderingen). Wij vinden dat de variatie aan Grower Champagne geweldig is, een echte ontdekkingsreis. Met elke fles wordt wel iets bijzonders gedaan of zit een bijzonder verhaal achter.
Belangrijk om te beseffen is dat zeker niet alle wijnbouwers de allerbeste en meest unieke Champagne produceren en de grote huizen niet alleen commerciële of ‘standaard’ bubbels produceren. Ook de grotere domeinen en huizen creëren bijzondere Champagne en maken hun wijnen steeds expressiever en meer onderscheidend. Onze tip: blijf proberen. Champagne is heel divers en kan verrassen. Proef voor jezelf en laat je niet leiden door wat anderen zeggen. Het is jouw persoonlijke smaak!
*Cijfers van het SGV
]]>Iets leuks en unieks doen met huisgenoten, familie of vrienden? Organiseer een Champagneproeverij thuis! We vertellen je wat je nodig hebt om een succesvolle proeverij te organiseren.
De ster van de dag of avond natuurlijk. Hier draait het om. Belangrijk is om na te gaan met wie je proeft en wat de gelegenheid is. Zijn het kenners of beginners? Is het een informele gelegenheid met vrienden bijvoorbeeld of een meer professionele en serieuze sfeer? Op basis daarvan kies je je flessen. Random flessen uitkiezen kan, maar een thema maakt het net iets interessanter. Denk aan druivenrassen en blend, jaargangen, gebieden, dosage en productiemethoden.
Set van monocépages:
Selecteer je bijvoorbeeld op basis van druivenrassen? Je zou verschillende rassen kunnen doen, maar ook een selectie van monocépages (Champagnes vervaardigd uit één druivenras) is een leuke optie. Dit kan nog verder gespecificeerd worden, door bijvoorbeeld uit één gebied of één jaargang te kiezen. Denk aan een proeverij met alleen maar vintage 2002 Pinot Noir Champagnes uit de Montagne de Reims met een extra-brut dosage. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Hoe specifieker je bent, hoe lastiger het wordt om flessen te vinden. Wel is de oorzaak van de verschillen en overeenkomsten op die manier beter te benoemen.
Het juiste glas maakt een wereld van verschil. Breed of smal, hoog of laag. Ga in het geval van een serieuze proeverij voor glazen met een brede kelk en maak geen gebruik van de bekende coupe glazen. Die doen absoluut niets voor de Champagne (behalve dat het er feestelijk uitziet). De professionele sector maakt vaak gebruik van normale wijnglazen om Champagne te proeven. Is uiteraard ook mogelijk, maar zal de Champagne in het glas minder laten bubbelen.
Zelf geven we de voorkeur aan een tulpvorming glas met een brede kelk, zodat goed gewalst kan worden en de aroma’s duidelijk te detecteren zijn. Daarnaast geven wij de voorkeur aan een glas met een perlagepunt. Deze zit onderaan het glas en zorgt voor een mooie bubbelige Champagne. Het Lehmann Premium glas is een mooi voorbeeld van zo'n glas.
Over de bubbel gesproken, maak je glazen niet té goed schoon. Een super schoon glas kan geen bubbels genereren. Probeer daarnaast de vaatwasser te vermijden. We know, dat is lastig. Zeker als je een grotere proeverij organiseert. Mocht jouw vaatwasser een glas-stand hebben, gebruik die dan. Overigens zijn er online een hoop tips te vinden over het schoonmaken van glaswerk.
Op de dag van de proeverij kun je eventueel kalk of andere viezigheden verwijderen met stoom. Houd het glas bijvoorbeeld boven een pannetjes met kokend water en maak schoon met een linnen doek. Maar let op, polijst de glazen niet. Dan verdwijnt de bubbel weer.
Heel belangrijk is de temperatuur van de Champagne. Te koud of te warm zorgt al snel voor een hele andere ervaring en kan zelfs negatief uitpakken. De meeste Champagnes drink je rond de 8-10°C. Het makkelijkst is om de flessen een dag van tevoren in de koelkast te leggen. Op de dag van de proeverij zet je ze een halfuur voor de proeverij begint in een koeler met ijs en water. Houd in je achterhoofd dat Champagne beter te koud dan te warm geschonken kan worden. De vloeistof warmt namelijk redelijk snel op in het glas.
Gebruik een stopper om de fles na het uitschenken weer te dichten. Zo blijven de aroma’s en de bubbel optimaal bewaard. Ook als niet alle Champagne op gaat, kun je een fles met stopper tot wel een week in de koelkast bewaren.
We hebben al besproken dat een linnen doek handig is om de glazen mee schoon te maken, maar ook is een doek handig tijdens het uitschenken van de Champagne. Vaak zie je in restaurants een koeler met daaroverheen een servet of doek. Deze wordt onder andere gebruikt om de fles droog te maken voordat de Champagne wordt uitgeschonken. Zo druppel je geen (ijskoud!) water op iemand of op de tafel. Houd dus iets bij de hand om de fles te drogen.
De spittoon (spuugbak) zul je niet altijd nodig hebben. Wanneer je bijvoorbeeld een professionele proeverij organiseert of wanneer je van plan bent heeeel veel Champagne te proberen is hij wel handig (anders ben je na een paar glazen niet meer in staat goed te proeven). Een avondje met vrienden vraagt in de meeste gevallen niet om een spuugbak.
Heel belangrijk! Zorg voor voldoende plat water en regel wat snacks. Tussen de Champagnes door is het handig een neutraliserende cracker of een stukje brood te eten. Zo blijven de aroma’s van de vorige Champagne niet in de mond hangen. Hierbij is het van belang om neutrale smaken uit te kiezen. Droog brood of een zoutige cracker is prima. Kaascrackers, brood met smeersels of andere hapjes beïnvloeden de smaak van de Champagne natuurlijk. Overigens kan dit ook heel interessant zijn, maar wellicht minder geschikt als de focus ligt op het ontdekken van de smaken in Champagne. Zo niet of maak je er meteen een gezellig borrel van, kun je all out gaan. Er zijn zo veel snacks en hapjes die lekker zijn bij Champagne!
Dat was hem alweer. We wensen je veel plezier met jouw Champagneproeverij!
Geen zin om zelf een proeverij te organiseren? Wij kunnen een proeverij aan huis verzorgen. Het enige dat jij hoeft te doen, is jouw vrienden en familie optrommelen. Zo proef je samen niet alleen heerlijke Champagnes, ook vertellen we je alles over het bruisend goud. Neem meteen contact op!
]]>▲ De Prestigelijn La Villesenière
Prestige staat voor kwaliteit, reputatie, status en is de meest prestigieuze cuvée van een huis of producent. Dit is het neusje van de zalm, het paradepaardje, waarmee de producent zich onderscheidt.
De cuvée de Prestige is net wat anders dan de rest van de collectie. Vaak wordt alleen het beste van het beste gebruikt. De beste druiven afkomstig van de beste wijngaarden en de beste sappen uit de pers (cuvée). Naast de uitzonderlijke kwaliteit, wordt de Prestige met meer zorgvuldigheid geproduceerd. Zo zetten sommige wijnmakers alternatieve productiemethoden in, zoals voor de Prestige van Champagne William Saintot. Deze Prestige cuvée wordt gerijpt volgens een weinig voorkomende methode in de Champagne: de Solera methode. Een andere manier waarop de wijnmaker zijn Prestige kan onderscheiden, is door gebruik te maken van een speciale assemblage. Een blend van een specifiek druivenras, een specifieke wijngaard of een specifiek jaar (vintage) met bijzonder lange rijping in de kelders bijvoorbeeld. Wellicht bestaat de Prestige enkel uit reservewijnen of is het een rosé. De keus is geheel aan de wijnmaker.
Champagne William Saintot Prestige proberen?Een Prestige Cuvée kan slechts één variant zijn binnen de collectie van de producent of hij kan meerdere Prestiges produceren. Soms wordt zelfs een eigen Prestige productlijn ontwikkeld. Denk aan Dom Perignon en onze La Villesenière collectie. La Villesenière heeft ervoor gekozen al haar druiven van enkel de beste wijngaarden te gebruiken, alleen de eerste sappen (cuvée) uit de pers te gebruiken, alle cuvées vanuit één oogstjaar te produceren (vintages, alhoewel niet officieel aangegeven) en al haar wijnen in eikenhouten vaten te vinifiëren en rijpen. Een hele mond vol. Een Prestigelijn heeft meestal één stijl of richtlijn voor productie.
Daar is niet echt een handleiding voor. In sommige gevallen is het de meest bijzondere (qua vorm en design) of duurste fles uit de collectie, maar dit is lang niet altijd het geval. Ook staat niet altijd de term ‘Prestige” op de fles. Vaak krijgen Prestiges bijzondere namen. Bijvoorbeeld ter viering van een speciale gebeurtenis of jubileum. Of de Prestige krijgt de naam van een sleutelfiguur van het huis of de producent (de oprichter bijvoorbeeld).
Ook daar is geen specifieke richtlijn voor. De producent kiest zelf voor een bepaalde stijl of smaak. Prestiges zijn dus meestal karakteristiek en in veel gevallen complexer, omdat ze van uitmuntende kwaliteit zijn en langer in de kelders hebben gelegen. Zeker de Prestiges van grote huizen liggen jaren en jaren, en bereiken soms hun piek pas na 10 tot 15 jaar.
De Prestige Cuvée kent een hoop aspecten en iedere wijnmaker kan zijn eigen invulling geven aan de Prestige. Probeer daarom gewoon eens een Prestige en let the Champagne speak for itself!
Valentijnsdag vier je samen. Of je het je het nu met geliefde, vrienden of familie spendeert. We vieren de liefde! Verras de personen waar je echt van houdt en laat zien wat ze voor je betekenen.
Hoe kun je dat beter doen dan te beginnen met de perfecte start van de dag. Wij selecteerden lekkere en snelle ontbijtgerechtjes voor het perfecte Champagne ontbijt
Heerlijke croissants, zelf gemaakt of bij de bakker gehaald. Het boterige van de croissants gaat goed samen met een glas bubbels. Ook hartig beleg, zoals brie, kaas, ham en zalm passen goed bij Champagne. Een croissant met brie uit de oven is bijvoorbeeld een fijne traktatie. Naast hartig, kun je ook voor zoet beleg gaan. Klassiek is de croissant met boter en jam. Chocolade is ook een goed optie. Denk aan de chocoladecroissant of pain-au-chocolat.
Met toast kun je bijna niet de mist in gaan. Het is ontzettend makkelijk en snel te bereiden. Bovendien gaat de crunch in toast heel fijn samen met Champagne. Er zijn eindeloos veel variaties als het aankomt op het beleg dat je erbij eet. Heerlijke combinaties met Champagne zijn bijvoorbeeld zalm, paté of zachte kazen. Serveer er voor een extra luxe gevoel verschillende soorten compote bij.
De ontbijtmuffin kent veel variaties, van zoet tot hartig. Bedenk goed voor wie je het ontbijt maakt en wat die persoon lekker vindt. De ingrediënten die wij hebben gebruikt voor deze muffin zijn ei, spek en lente-ui. Het zoutige van het spek past heerlijk bij Champagne. Je kunt hem natuurlijk ook maken met spinazie, champignons, zalm en zelfs brood. Het enige dat je nodig hebt, is een muffin bakvorm of andere ovenbestendige bakjes, een oven en de ingrediënten! Zet ze 25 minuten in de oven op 180 graden. Super easy.
Ook dit gerechtje kent meerdere variaties. De appelcrumble is een soort mini appeltaart en past goed bij Champagne die iets zoeter is dan de Brut. Zo blijft het zoet uit de appelcrumble mooi in balans met de Champagne. Mix twee in blokjes gesneden appels met kaneel, suiker en rozijnen en verdeel ze over twee bakjes. Meng in een andere kom bloem en boter tot een kruimelig beslag ontstaat. Verdeel dit over de twee bakjes en zet het een kwartiertje in een oven op 200 graden. Niet zo’n fan van appels? Experimenteer dan met ander fruit.
Maak je het ontbijtje voor een echte zoetekauw? Gebak mag natuurlijk niet ontbreken. Maar let op, taarten, cupcakes en muffins zijn ontzettend lastig te combineren met Champagne. Probeer gebak uit te kiezen dat luchtig is, een crunch heeft en niet al te zoet is. Je kunt hier een Brut bij drinken of wanneer het gebak iets zoeter is, een sec Champagne bijvoorbeeld. Smaken van rood fruit en chocolade (brownies met rood fruit!) kunnen in het juiste gebak een mooie combinatie vormen met een glaasje bubbels.
Bijzonder lekker bij een rosé Champagne. Wij gebruikten een left-over chocoladeletter en smolten deze au-bain-marie. Voeg wat melk toe voor een gladdere chocoladesaus. Voor een perfecte smooth chocoladesaus gebruik je smeltchocolade. Wil je groots uitpakken? Bereid een chocoladefontein of chocoladefondue voor met verschillende soorten fruit, cakes en koekjes.
Pannenkoeken en wafels zijn de perfecte basis voor zowel hartige als zoete ontbijtgerechtjes. Wij gaan het liefst voor wafels of fluffy pancakes met rood fruit en saus van rood fruit of met mascarpone. Een leuke variatie is de bananenpannenkoek met blauwe bessen. Natuurlijk past ook hier chocolade heel goed bij. Denk aan pure chocoladepasta, cacao nibs of chocoladesaus.
Op zoek naar Champagnes die bij deze gerechtjes passen? Wij combineerden dit ontbijt met de Boutrop Brut Tradition, William Saintot Blanc de Noirs en William Saintot Trilogie.
]]>▲ Wist je dat er meer dan drie druivenrassen zijn toegestaan binnen de Champagne?
De drie druivenrassen binnen de Champagne, wie kent ze niet? Veel Champagnes bestaan uit een mengsel van deze rassen. Het zijn de Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Ze bedekken bijna de gehele 34.000 hectare aan wijngaarden binnen de Champagnestreek.
Een zeer bekende druif wereldwijd en absolute koning in de Côte des Blancs, waar voornamelijk rijke kalkbodems te vinden zijn. Het is een witte druif die structuur en frisheid aan Champagnes toevoegt met aroma’s van bijvoorbeeld bloemen en citrusfruit. Deze druif is uitermate geschikt om te laten rijpen. Een Champagne van 100% Chardonnay, wordt ook wel een Blanc de Blancs genoemd.
Een Blancs de Blancs proberen?De Pinot Noir is, zoals de naam al verklapt, een druif met een donkere schil. Een koel klimaat en een kalksteen rijke bodem zijn ideaal voor dit druivenras. Hij staat veel aangeplant in de Montagne de Reims en de Côte des Bar. De Pinot Noir geeft een Champagne meer body, structuur en de bekende aroma’s zijn die van rood en zwart fruit. Een Champagne met veel Pinot Noir is geschikt om te laten rijpen en kunnen na rijping complexe dierlijke aroma's tonen.
Ook de Pinot Meunier is een druif met een donkere schil en staat veel aangeplant in de Vallée de la Marne, waar kleiachtige bodems voor komen. Dit druivenras is goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden, in het bijzonder vorst. Hij ontkiemt namelijk iets later in het jaar, waardoor de knoppen langer beschermd blijven. De Pinot Meunier geeft de Champagne een soepele, fruitige en meer ronde smaak. Let wel op, dit ras piekt redelijk snel in een Champagne, wat Champagne met veel Pinot Meunier minder geschikt maakt om te rijpen.
▲ De vier vergeten druiven van de Champagne.
Zo’n 99,7% van de wijngaarden staat aangeplant met Pinot Noir, Pinot Meunier of Chardonnay. Hoe zit het dan met die laatste 0,3%? Naast deze drie bekende druivensoorten, zijn er nog vier andere rassen toegestaan binnen de Champagne. Deze vier hebben allen een witte schil. Het is dus goed om te beseffen dat een Blanc de Blancs Champagne niet per definitie alleen uit Chardonnay bestaat. Alhoewel dit wel bijna altijd het geval is.
Weliswaar zijn de vergeten druivenrassen bijna uitgestorven, maar het is toegestaan en een enkeling experimenteert er mee.
ArbaneArbane staat voornamelijk aangeplant in de Bar-sur-Aube en heeft kleine druiven en trossen. Het geeft levendige, kruidige wijn met complexe aroma’s en veel zuren. Dit druivenras rijpt laat, wat in de koele Champagnestreek kan resulteren in onrijpe druiven tijdens de oogst. Er wordt zelfs gezegd dat dit ras maar eens in de drie jaar echt rijp wordt. Van alle rassen toegestaan binnen de Champagne, brengt deze druif het minst op (met gemiddeld 15-35hl/ha). Arbane is daarnaast gevoelig voor schimmels (meeldauw). Alles bij elkaar, maakt dit een lastige en onvoorspelbare druif.
Petit MeslierNet als Arbane, is de Petit Meslier een druivenras met kleine trossen en kleine druiven. Hij staat voornamelijk in de Vallée de la Marne en geeft een wijn zuren, levendigheid, frisheid en fijne, fruitige aroma’s. Het ras ontkiemt vroeg, waardoor hij vatbaar is voor vorst. Ook is de Petit Meslier vatbaar voor schimmels, coulure (onbevruchte bloemetjes, waardoor geen druiven ontwikkelen) en millerandage (bevruchte bloemetjes met bijvoorbeeld zwak stuifmeel, waardoor de druif niet goed groeit). De opbrengst is bovendien laag: 25-35 hl/ha en het is een druif die lastig rijp te krijgen is.
Pinot Blanc, ook wel Blanc VraiDe Pinot Blanc, die onder andere bekend is uit de Elzas, staat voornamelijk in de Côte des Bar. De wijnstokken van dit ras moeten intensiever gesnoeid worden om de grootte van de druiven in toom te houden. Bovendien is de Pinot Blanc gevoelig voor Botrytis. Hij is enigszins te vergelijken met de Chardonnay. De Pinot Blanc is, als het aankomt op mineraliteit, minder ontwikkeld dan de Chardonnay. Wel produceert hij fijne, fruitige wijnen.
Fromenteau, ook wel Pinot GrisNet als de Pinot Meunier, geeft de Fromenteau de wijn meer fruit, body en een volle smaak. Het ras ontkiemt en rijpt vroeg en is hierin vaak de eerste van alle rassen binnen de Champagne. De druiven en druiventrossen zijn klein, vatbaar voor schimmels en bevatten veel suikers.
De vier vergeten druivenrassen vereisen meer aandacht en onderhoud. Elk jaar weer is het de vraag of het loont deze rassen te verbouwen. Ze zijn namelijk vatbaar voor allerlei ziekten, worden regelmatig niet goed rijp en hebben een lage opbrengst. Het is een risico om op deze rassen te vertrouwen.
Toch experimenteren meer producenten met de vergeten druivenrassen, in het bijzonder met de Arbane en Petit Meslier. Waarom die twee? Vanwege de zuren! De afgelopen jaren is de opwarming van de aarde ook in de Champagnestreek niet onopgemerkt gebleven en de weersomstandigheden zijn steeds onvoorspelbaarder. Vorst maakt vroegbloeiende bloemen kapot, de oogst vindt steeds eerder in het jaar plaats, druiven rijpen sneller, bevatten meer suikers en steeds minder zuren. De oogstdatum kan aangepast worden op de suikerwaarden, maar een stuk lastiger op de zuren. Dat is precies wat zo belangrijk is in een Champagne, zuren en frisheid. Juist de Arbane en Petit Meslier kunnen hun zuren behouden, ook tijdens warme perioden.
Champagneproducenten moeten inspelen op de steeds veranderende omstandigheden door nieuwe technieken, nieuwe methoden en nieuwe (eigenlijk oude) druivenrassen in te zetten. Voor nu is slecht 0,3% van de wijngaarden bedekt met de vergeten rassen. Wellicht komt daar in de toekomst verandering in.
▲ Blanc de Blancs Champagne, vernoemd naar het perceel.
Net als Blanc de Noirs, is Blanc de Blancs een term die vaak op een Champagne etiket terug te vinden is.
Blanc de Blancs betekent wit sap uit witte druiven.
Binnen de Champagne zijn de drie voornaamste druivenrassen de Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. De Chardonnay is een witte druif met kleurloos sap, terwijl de Pinot Noir en Pinot Meunier blauwe druiven zijn met kleurloos sap.
Wanneer je een Blanc de Blancs in je handen hebt, is de Champagne vervaardigd uit de sappen van de witte druiven. Meestal bestaat zo’n Champagne uit 100% Chardonnay. Er zijn echter andere, minder bekende, witte druivenrassen toegestaan binnen de Champagne. Deze mogen ook in de Blanc de Blancs worden verwerkt.
Een Blanc de Blancs proberen?
Een Blanc de Blancs is levendig, fris en licht. Je drinkt hem als aperitief of met bijvoorbeeld vis en schelp-en schaaldieren.
▲ De milieucertificaten op het Champagne label.
Champagne, met haar wereldwijde reputatie, ziet het als plicht te blijven ontwikkelen op het gebied van duurzame wijnbouw. De AOC zoekt continu manieren om bijvoorbeeld de impact op het milieu te verkleinen, het waterbeheer te verbeteren en biodiversiteit te stimuleren.
Momenteel hebben de wijnbouwers van ongeveer 20% van de wijngaarden een milieucertificaat (zoals het Haute Valeur Environnementale certificaat) en 15% van het oppervlak, verdeeld over 300 wijnboeren, heeft een certificaat voor duurzame wijnbouw (Viticulture Durable). Slechts 2,5% heeft een certificaat voor biologische wijnbouw.
Het Haute Valeur Environnementale (HVE) certificaat is een milieucertificering opgericht door het ministerie van Landbouw, gereguleerd door de wet en toegankelijk op vrijwillige basis.
Er zijn drie niveau’s, waarin niveau 3 de hoogst haalbare niveauwaarde is. Een HVE-certificering is alleen mogelijk wanneer niveau 3 is bereikt. Om dit niveau te behalen, moet aan een hoop eisen worden voldaan met betrekking tot duurzame landbouw en een milieuvriendelijke aanpak.
Er worden vier thema’s gehanteerd: biodiversiteit, fytosanitaire strategie, bemesting en irrigatiebeheer.
Wijnboeren met het HVE-certificaat:
Onze Champagnes met het HVE-certificaat:
Het Viticulture Durable certificaat is opgezet en uitgereikt door het Comité Champagne (de Champagne Commissie). Dit certificaat is een aanvulling op het HVE-certificaat en gaat uit van ongeveer 140 criteria met de volgende thema’s:
De Champagne Commissie streeft ernaar om tegen 2030 alle (100%!) wijnbouwers gecertificeerd te hebben.
Champagnes met het HVE-certificaat en Viticulture Durable certificaat:
▲ Blanc de Noirs Champagne, wat is dat nu eigenlijk?
Een term die vaak op een Champagne etiket terug te vinden is. Wat betekent Blanc de Noirs Champagne eigenlijk?
Letterlijk ‘wit van zwarten’ ofwel, wit sap uit blauwe druiven.
Binnen de Champagne zijn de drie voornaamste druivenrassen de Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. De Chardonnay is een witte druif, terwijl de Pinot Noir en Pinot Meunier blauwe druiven zijn. De kleur blauw of wit, wordt bepaald aan de hand van de kleur van de schil. Het sap van alle drie de druivenrassen is namelijk kleurloos!
Terug naar de Blanc de Noirs. Een Blanc de Noirs Champagne bestaat voor 100% uit de sappen van blauwe druiven. Zo kan het een mix zijn van Pinot Noir en Pinot Meunier, maar ook enkel de sappen van bijvoorbeeld de Pinot Noir.
Hoe wordt een Blanc de Noirs dan gemaakt? Eigenlijk zoals iedere andere Champagne. De druiven worden geperst en het sap wordt in een tank opgevangen. Het sap komt alleen in contact met de schillen, in de pers op het moment van persen. Dat is te kort om het sap uiteindelijk een roze of rode kleur te geven.
Wist je dat...
Ook een rosé Champagne een Blanc de Noirs kan zijn?
Toch komt er niet per definitie ‘wit’ sap uit de pers. Hoe harder de pers gaat persen, hoe meer kleur het sap bevat. Zo komt het sap dat op onderstaande foto te zien is, uit één pers.
Links is het meest helder. Dit is afkomstig van de eerste zachte pers.
In het tweede flesje is al een meer donker kleurig sap te zien, vanwege de hardere persing. Gek genoeg behoudt het sap deze kleur niet. Uiteindelijk, na het blenden en na het gehele productieproces, is de Champagne ‘wit’.
Helemaal rechts is een monster van de Taille. Dit is het laatste 500 liter sap, waarbij de pers hard perst. De Taille wordt niet altijd gebruikt in Champagnes.
▲ Verschillende kleuren most uit één pers.
Kijk, ruik, voel, hoor, proef en beleef. Wij willen jou uitnodigen om tijdens één of twee van onderstaande evenementen onze Champagnes te ontdekken. Graag nemen wij jou mee in onze zoektocht naar de lekkerste bubbels en vertellen het verhaal achter onze collecties.
Exclusief voorproefje: naast onze bestaande collecties, nemen wij een aantal nieuwe Champagnes mee om te proeven. Krijg een exclusieve sneak peek en ervaar ze als eerst!
Maandag 02-09-19 - Le Tour de Champagne
Le Tour de Champagne is een champagneproeverij waar meer dan 250 Champagnes te proeven zijn. De proeverij vindt plaats in het Amstel Hotel in Amsterdam en is toegankelijk voor professionals en particulieren. Meer informatie over Le Tour de Champagne en hoe je kunt deelnemen aan deze proeverij: https://perswijn.nl/champagne/
Maandag 23-09-19 t/m woensdag 25-09-19 – Gastvrij Rotterdam
Gastvrij Rotterdam is dé vakbeurs voor horecaprofessionals. Tijdens deze beurs zijn niet alleen onze Champagnes te proeven. Ook bestaat er de mogelijkheid meer te weten te komen over onze andere producten en diensten. Denk aan ons aanbod van oversized bottles, wijn-en Champagneaccessoires en de personalisatie daarvan, of proeverijen en relatiegeschenken op maat. Meer informatie over Gastvrij Rotterdam: https://www.gastvrij-rotterdam.nl/
Meer informatie over onze Champagnes en accessoires:
Champagne Boutrop
Champagne William Saintot
Champagne La Villesenière
Accessoires
Alvast informatie ontvangen over een specifiek product of één van onze diensten, of heb je een speciaal verzoek? Laat het ons weten
Wij kijken uit naar deze twee prachtige evenementen en zien je graag daar!
]]>▲ Waarom bruist Champagne?
Om te kunnen begrijpen hoe de bubbels in Champagne ontstaan, moeten we eerst begrijpen hoe Champagne wordt gemaakt.
We beginnen bij het begin. Zodra de druiven geplukt en geperst zijn, wordt het sap naar een tank gepompt om te laten vergisten. Er wordt wat gist en eventueel suiker toegevoegd. De gist eet als het ware de suikers op, waarbij onder andere koolzuurgas en alcohol ontstaan.
Het koolzuurgas ontsnapt en de alcohol wordt onderdeel van het sap. Dit proces gaat net zo lang door tot er geen suiker meer over is. Het resultaat van deze eerste gisting is een stille wijn, vin clair, met een alcoholpercentage van ongeveer 10,5%.
Om deze stille wijn om te toveren tot schuimwijn, is nog meer suiker en gist nodig. Het mengsel van suiker, gist en een beetje wijn wordt in deze fase liqueur de tirage genoemd. De liqueur de tirage wordt samen met de stille wijn in de Champagnefles gedaan en met een tijdelijke stop, de kroonkurk, afgesloten. Deze vergisting vindt dus in de Champagnefles plaats.
Weer eet de gist de suikers op, waarbij koolzuurgas en alcohol ontstaan. Nu kan het gas echter geen kant op. Het zit gevangen in de fles en wordt als het ware door de wijn opgenomen. Het resultaat: bubbels in de wijn. Deze tweede vergisting wordt ook wel de prise de mousse genoemd (bubbeltjesvorming). Wanneer wordt gesproken over de méthode traditionelle wordt vaak bedoeld dat de bubbels op deze manier verkregen zijn. Overigens is dit de enige manier waarop bubbels in Champagne gecreëerd mogen worden.
Na een lange tijd rijpen in de kelders, worden de dode gistcellen uit de fles gehaald en wordt er een doseringslikeur toegevoegd. Enkele maanden later kun jij genieten van een heerlijk glas bruisende Champagne waar wel één miljoen bubbels in zitten!
Een fles kan op de voor-en achterkant een label hebben. In dat geval bepaalt de voorkant vaak het uiterlijk en de uitstraling van de fles en geeft je een eerste indruk, terwijl op de achterkant alle verplichte informatie staat. Er zijn producenten die kiezen voor slechts één label, waar dan wel alle informatie op moet staan.
Hieronder is de achterkant van een Champagne etiket te zien. De informatie waar getallen met rode cirkels bij staan, zijn verplicht op het etiket. Dit mag dus zowel op de voor- of achterkant staan.
▲ Grand Cru, Premier Cru of overige Cru? Hoe werkt het?
De ladder van Cru’s (Échelle de Crus) is in 1873 opgezet en kan worden omschreven als een kwaliteitsscore van wijnbouwgemeenten, uitgedrukt in procenten. De scores zijn gebaseerd op geografische eigenschappen en de verkoopprijzen van de druiven in die periode.
Geografisch eigenschappen zijn bijvoorbeeld:
Een wijngaard met een score van 100% zou in theorie de beste omstandigheden voor het verbouwen van druiven moeten hebben en dus een betere kwaliteit druif kunnen opleveren. Een score van 100% wordt geclassificeerd als Grand Cru.
Oorspronkelijk waren er maar 12 gemeenten die de classificatie kregen, maar in 1985 werden er nog 5 gemeenten toegevoegd. Ongeveer 5% van alle gemeenten dragen de score Grand Cru.
▲ Alle Grand Cru gebieden binnen de Champagne.
Om Grand Cru op het Champagne etiket te mogen vermelden, moeten alle druiven uit één of meerdere van bovenstaande Grand Cru gemeenten afkomstig zijn. De meeste Champagnes zijn echter een mix van verschillende gemeenten en druiven, waardoor druiven uit een Grand Cru gemeente verdwijnen in een blend.
Een Grand Cru Champagne is dus redelijk zeldzaam.
Net onder de Grand Cru classificatie, bevinden zich de wijngaarden die een score van 90% tot 99% hebben. Dit zijn de Premier Cru wijngaarden. In totaal zijn er 42 gemeenten die een Premier Cru score hebben. Wanneer Premier Cru op het etiket staat vermeld, betekent dit dat alle druiven afkomstig zijn van Premier Cru gemeenten en mogelijk een deel Grand Cru gemeenten.
De overige Cru is de categorie met de laagste score en wordt vrijwel nooit op het etiket vermeld. De meeste Champagnes vallen binnen deze categorie (261 gemeenten en is ongeveer 80% van het totaal). Cru Champagnes vormen de norm, terwijl vaak gedacht wordt dat ze minder 'goed' zijn. Dat is dus niet per se het geval! Het gaat er uiteindelijk toch om, wat er met de druiven wordt gedaan. Dat brengt ons op het volgende punt.
De Échelle de Crus is natuurlijk ontzettend oud. Sinds 1873 is er het een en ander veranderd. Bijvoorbeeld het klimaat en weer (temperatuur), de prijs van de druiven en in mindere mate de samenstelling en structuur van de bodem. Maar bovenal maken de wijnbouwtechnieken en methoden om wijn te maken veel meer mogelijk, wat kan leiden tot een betere kwaliteit Champagne en voor een variatie aan stijlen en smaken zorgt. Grand Cru en Premier Cru vertellen dus meer iets over de wijngaarden, dan over de Champagne zelf.
Wij houden de ontwikkelingen in ieder geval in de gaten. Het is bijzonder om jaarlijks weer te zien hoe wijnmakers alternatieve en nieuwe technieken toepassen om een unieke Champagne te creëren.
Grand Cru, Premier Cru en overige Cru. Wij hebben het allemaal. De wijngaarden van Champagne Boutrop zitten voornamelijk in de Grand Cru gemeenten gevestigd. De Brut Rosé is een Grand Cru Champagne en de Brut Tradition een Premier Cru. De Premier Cru bestaat uit Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay, waarbij de Pinot Noir en Chardonnay uit Grand Cru gemeenten komen. De Champagnes van William Saintot zijn allen Premier Cru en La Villesenière andere Cru. Alhoewel de wijngaarden van La Villesenière niet de allerbeste score hebben gekregen, produceren zij toch uitzonderlijke Champagnes. Probeer het zelf!
▲ Aantal gram suiker per glas.
Een tijdje geleden hebben we het gehad over dosage in Champagne, wat kortgezegd het aantal gram suiker per liter uitdrukt. Sindsdien hebben wij een aantal vragen gekregen over hoeveel kilocalorieën er nu eigenlijk in Champagne zitten. Wij hebben dat voor jullie uitgezocht.
Hetgeen dat voornamelijk voor de calorieën zorgt in drank, is de alcohol. In ieder standaardglas zit ongeveer evenveel alcohol, want hoe hoger het alcoholpercentage, hoe kleiner het glas. Wat zorgt er dan voor dat het ene drankje meer calorieën bevat dan het ander?
Suikers voornamelijk. Zoete wijn bevat bijvoorbeeld meer calorieën dan droge wijn. Een mixdrank bevat natuurlijk ontzettend veel suikers, door het toevoegen van frisdrank of bijvoorbeeld vruchtensap.
Ook niet geheel onbelangrijk, is vet. Denk hierbij aan romige likeurtjes. Ga je voor cocktails? In deze caloriebommen zitten vaak zowel meerdere (ook vette) alcoholische dranken als vruchtensappen, siroopjes en frisdranken. Veel alcohol, suikers en vetten dus.
Champagne bestaat voornamelijk uit ‘water’. Gevolgd door alcohol, suikers en een kleine hoeveelheid eiwitten. In de onderstaande berekening gaan we uit van een glas van 100 milliliter.
Calorieën uit suikerGrof gezegd, levert 1 gram suiker ongeveer 4 kilocalorieën op. Als we uitgaan van een Brut Champagne met een dosage van 12 gram per liter, levert een glas van 100 milliliter ongeveer 5 calorieën uit suikers op. Hier komen de calorieën uit alcohol nog bij.
Calorieën uit alcoholEen gemiddeld Champagneglas bevat meestal 12 milliliter alcohol. Omgerekend is dat ongeveer 10 gram alcohol. Het aantal kilocalorieën dat 1 gram alcohol oplevert is 7. Dit betekent dat een glas ongeveer 70 kcal uit alcohol bevat.
Bij elkaar opgeteld zitten er in een 100 milliliter glas Brut Champagne ongeveer 75 calorieën. Een Brut Nature zou in totaal maximaal 72 kcal opleveren en een Doux minimaal 90 kcal.
Klinkt als een prima drankje voor de zwoele zomeravonden die komen gaan. Kom maar op!
Geniet met mate.
*De berekeningen zijn gebaseerd op onderstaand Champagneglas met een inhoud van maximaal 100 ml.
]]>▲ Kun jij de kleine lettertjes vinden?
Wie denkt dat Champagne altijd door de wijnboer of het Champagnehuis wordt geproduceerd, heeft het goed mis. Niet alle wijnboeren en producenten beschikken over de middelen om een Champagne van grond tot fles te creëren.
Zo zijn er wijnboeren die eigen grond hebben, maar niet de mogelijkheid hebben om de geoogste druiven te persen en te vinifiëren. Aan de andere kant zijn er ook producenten die deze middelen juist wel hebben, maar niet de eigen grond en druiven bezitten. Natuurlijk zijn er ook onafhankelijke wijnboeren die eigen grond bezitten en hiermee ook eigen Champagne produceren.
Er zijn verschillende (beroeps-)categorieën die aangeven hoe de Champagne is geproduceerd. Dit wordt aangegeven met twee letters, gevolgd door het nummer van de vergunning afgegeven door de Comité Interprofessional du Vin de Champagne (Champagne Commissie). De beroepscategorie en het nummer moeten altijd op het Champagnelabel worden vermeld. Zoek naar de kleine lettertjes en cijfers!
Hieronder volgen de betekenissen van de letters.
RM : Récoltant manipulant
Een Champagneproducent die zijn eigen druiven verbouwt, oogst en verder verwerkt tot Champagne binnen het bedrijf. Dit soort wijnmaker gebruikt uitsluitend druiven van eigen oogst. Hij verkoopt de Champagne vervolgens onder zijn eigen label.
NM : Négociant manipulant
Vaak een bedrijf of individu die druiven of most (druivensap) inkoopt en verwerkt tot Champagne binnen het eigen bedrijf. Wanneer hij over eigen wijngaarden beschikt, worden deze velden verbouwd, geoogst en verder verwerkt tot Champagne. Hij verkoopt het vervolgens onder zijn eigen label. De meeste grote Champagnehuizen behoren tot deze categorie, die zowel eigen wijnvelden hebben, als druiven of most inkopen.
RC : Récoltant-coopérateur
Een wijnboer die zijn eigen druiven verbouwt en oogst om deze vervolgens aan een lokale coöperatie te leveren. Hij neemt de Champagne terug en verkoopt het onder zijn eigen label.
CM : Coopérative de manipulation
Een coöperatie van wijnboeren, die de druiven van zijn leden verwerkt tot Champagne en het verkoopt onder een eigen label.
SR : Société de récoltants
Vereniging van wijnboeren (vaak een familie) die samen de druiven van haar leden verwerkt tot Champagne en verkoopt onder een eigen label. De wijnboeren zijn nauw betrokken bij het productieproces.
ND : Négociant distributeur
Distributeur die Champagne inkoopt, deze binnen het eigen bedrijf van een eigen label voorziet en vervolgens verkoopt. Overigens hoeft dit bedrijf niet binnen de Champagne gevestigd te zijn.
MA : Marque d'acheteur/ Marque-auxiliaire
Een Champagnemerk dat eigendom is van een derde partij, die niet de producent is. Deze partij koopt Champagne in en verkoopt het onder zijn eigen label. Een voorbeeld van een derde partij is een importeur of distributeur. In sommige gevallen koopt deze enkel de Champagne, zonder daarbij betrokken te zijn geweest. In andere gevallen is de derde partij zeer betrokken en kan zij invloed uitoefenen op het productieproces, zodat bijvoorbeeld de gewenste smaken en aroma’s zich in de Champagne ontplooien.
]]>▲ Het rijpen van een vintage Champagne in de kelder
Tijd kan, net als bij alle andere wijnen, invloed hebben op de aroma’s, smaak en structuur van Champagne. Frisse en fruitige aroma’s, die vaak in jongere Champagnes te vinden zijn, kunnen naar complexere aroma’s van honing, noten, gedroogd fruit en toast veranderen. De levendigheid van de mousse neemt af naarmate een Champagne langer rijpt en ook de kleur kan steeds dieper worden. Het proces gaat langzaam en subtiel, maar met de tijd kunnen de smaken en aroma’s zich prachtig ontwikkelen en leiden tot een ongeëvenaarde ervaring.
Maar let op, niet alle Champagnes kunnen zich op deze manier ontwikkelen. De invloed van tijd is divers en hangt met meerdere factoren samen.
Een misvatting is dat Champagne in de fles altijd mooier rijpt en beter wordt met de tijd. In het grootste deel van de gevallen is dit niet per se het geval. Zodra de gist uit de fles is en hij een kurk heeft gekregen, is in principe het rijpingsproces voorbij. Tot die tijd wordt de Champagne in de kelder van de producent tot in perfectie gerijpt. Ga ervan uit dat een Champagne alleen wordt vrijgegeven, wanneer het huis overtuigd is, dat hij daadwerkelijk perfectie heeft bereikt.
Uiteraard is smaak zeer persoonlijk. Wat het huis als perfect beschouwt, hoeft niet voor iedereen perfectie te betekenen. Wij persoonlijk hebben een aantal keer meegemaakt dat een non-vintage Champagne direct na aankoop, naar onze mening, te jong smaakte. Natuurlijk weet je nooit of zo’n Champagne gunstig zal ontwikkelen als je hem laat liggen, maar in veel gevallen was dit bij ons wel zo. Na een half jaar (of soms een jaar), waren de frisse en soms ietwat zurige aroma’s ontwikkeld tot zachtere tonen. Alhoewel het vaak minimale veranderingen zijn, kan het toch voor een andere smaakbeleving zorgen.
Hoe weet je welke Champagne je wel of niet kan laten liggen?
Dat is een lastige kwestie en hangt met verschillende factoren samen. Hieronder volgen een aantal belangrijke.
▲ Champagne William Saintot Vintage 2000
Non-vintage Champagnes hebben vaak minder potentie zich te ontwikkelen met de tijd, terwijl vintages mooi door kunnen rijpen.
Hoe dat kan? Een vintage Champagne is samengesteld uit de druivenoogst van één jaar. Vaak een uitzonderlijk jaar, gemaakt van hoge kwaliteit druiven. Met het oog op kwaliteit en perfectie kan de producent de rijping zo optimaal mogelijk laten verlopen om de gewenste eigenschappen binnen een Champagne te ontwikkelen. Een non-vintage Champagne is juist samengesteld uit druiven geoogst in verschillende jaren. Deze diversiteit maakt het lastig om de optimale rijpingsprocedure te vinden.
Mocht je je fles Champagne graag willen bewaren; non-vintage Champagnes kunnen ongeveer 2 tot 3 jaar bewaard worden en vintage Champagnes 5 tot 10 jaar mits alle omstandigheden optimaal zijn. Nog beter is om na te vragen hoe lang de Champagne in kwestie in de kelders heeft gerijpt voordat de kurk erin ging. Over het algemeen geldt dat de Champagne even lang te bewaren is, als dat hij in de kelder heeft gerijpt.
Maar, er zijn ook een hoop uitzonderingen. Echt bijzondere Champagnes van uitzonderlijke kwaliteit gaan soms wel decennia mee en ontplooien zich tot superieure Champagnes. Het is daarom altijd handig om even na te vragen welk soort Champagne je in handen hebt en wanneer je hem het beste kunt drinken. Een aantal extra jaren in de kelder kan tot een compleet andere smaakbeleving leiden.
Bestaat je Champagne uit meer dan één derde Pinot Meunier? Dit druivenras ontwikkelt zich sneller en heeft een korte piek, waardoor hij minder lang houdbaar is. Niet echt geschikt om een aantal jaar te laten rijpen dus. Champagnes gemaakt van Pinot Noir druiven of Chardonnay druiven zijn langer houdbaar. Zo zijn de allerbeste blanc de blancs (100% Chardonnay) tot wel 25 jaar te bewaren na dégorgement. Velen vinden het een schande om dit soort Champagne binnen de eerste 10 jaar te drinken na dégorgement. Simpelweg omdat de ontwikkeling dan pas begint.
Het gaat om zowel de kwaliteit van de druiven, als van het gehele proces.
De kwaliteit van de druiven wordt mede bepaald door het weer. Was het weer in een bepaald jaar optimaal, zou het zomaar een vintage Champagne kunnen produceren. Maar ook de locatie van de wijnvelden bepaalt de kwaliteit van de druiven.
Er zijn namelijk een aantal superieure dorpen binnen de Champagne; onderverdeeld in de categorieën Premier Cru en Grand Cru. De wijnvelden in deze dorpen beschikken in alle opzichten over de meest ideale omstandigheden (o.a. geografische) voor de druiven. De Cru dorpen scoren het laagst en beschikken over minder goede omstandigheden.
Een Grand Cru Champagne proberen?
Belangrijker is wat er met de druiven wordt gedaan. Zo zijn er producenten die bijvoorbeeld een langzamere productiemethode hanteren door bijvoorbeeld de fermentatie op een hele lage temperatuur te laten plaatsvinden. Zo’n uitvoerige productiemethode kan leiden tot een hoge kwaliteit Champagne en een betere conservering van de Champagne.
Prestige Champagnes zijn over het algemeen de beste Champagnes van het huis. Alleen de beste velden en meest kostbare druiven worden geselecteerd en zijn meestal afkomstig uit de Grand Cru of Premier Cru dorpen. Daarnaast zijn sommige Prestige Champagnes geproduceerd uit één oogst, dus vintages. Natuurlijk zit er ook meer tijd en moeite in het productieproces van dit soort Champagnes. Zo is het productieproces met uiterste zorgvuldigheid uitgestippeld, duurt het proces langer en wordt de Champagne vaak voor een langere periode in de kelder gerijpt (langer dan vijf jaar).
Een Prestige (Premier Cru) proberen?
Champagne is beschikbaar in verschillende flessen, van 185 cl tot wel 30 liter per fles! Het flesformaat speelt een belangrijke rol in het rijpingsproces en de houdbaarheid van Champagne. De reguliere 0,75 liter fles is onder de juiste omstandigheden goed te bewaren. Flesjes kleiner dan de reguliere fles zijn bestemd voor directe consumptie. De best houdbare fles is de magnum fles van 1,5 liter. De verhouding tussen Champagne en lucht is optimaal; een magnum fles bevat twee keer zoveel wijn als een normale fles van 0,75 liter, maar bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid lucht.
▲ Oversized bottles
Zuurstof breekt moleculen in de Champagne af zodra deze met elkaar in contact komen. Met een beetje oxidatie kan de Champagne net iets mooier en complexer ontwikkelen. Te veel kan de Champagne ruïneren.
Waarom dan niet nog grotere flessen? Deze zijn meestal samengesteld uit meerdere magnums. Tijdens het vullen van de grotere flessen, komt de Champagne kort in aanraking met zuurstof. De kans op oxidatie is daarom groter. Deze manier van oversized bottles produceren, wordt trouwens niet altijd gehanteerd. Er zijn ook producenten die het rijpingsproces wèl in een grote fles laten plaatsvinden. Wederom is het verstandig om na te vragen welke type je in handen hebt.
▲ Dégorgement datum op het Champagnelabel
Heb je geen idee hoe oud de Champagne is die je op het punt staat te kopen? Kijk dan even op de achterkant van het label. Tegenwoordig zetten veel Champagneproducenten de datum van dégorgement op het label. Deze datum geeft aan wanneer de fles uit de kelder is gehaald en gekurkt is. Klaar voor consumptie.
Is de fles kortgeleden gekurkt? Dan is hij waarschijnlijk nog fris en jong. Is de dégorgement datum langer geleden? De Champagne heeft zich wellicht enigszins ontwikkeld. Belangrijk is, dat je extra aandacht schenkt aan de omstandigheden waarin de fles heeft gelegen. Hoe langer een fles ligt, hoe groter de kans dat hij is aangetast door omgevingsinvloeden.
Ontzettend belangrijk is dus om je fles te kennen. Wat zit er precies in? Welk soort Champagne is het? Hoe groot is de fles? Wanneer was de dégorgement? En wat is er tussen die datum en het heden allemaal met de fles gebeurd? Onder welke omstandigheden heeft de Champagne gelegen en hoe heb je de fles zelf bewaard?
Conclusie:
Iedere Champagne is anders en zo ook is de invloed van tijd zeer divers. Champagne is in principe klaar om te drinken zodra het de kelder verlaat. Vintages en Premium Champagnes (zoals de Prestige) zijn langer te bewaren en kunnen zich potentieel ontwikkelen tot mooiere Champagnes, mits alle omstandigheden optimaal zijn (en zijn geweest). Probeer de datum van dégorgement te achterhalen en houd rekening met de druivensamenstelling en grootte van de fles, aangezien dit het rijpingsproces beïnvloedt.
Al het hierboven omschreven is slechts een richtlijn. Iedere Champagne is anders en er zijn een hoop uitzonderingen. Laat je dus goed informeren en proef. Dat is de enige manier om meer te leren over de invloed van tijd op Champagne en jouw smaak te ontdekken.
Hoe jij een glas Champagne ervaart, wordt mede bepaald door de temperatuur waarop je de Champagne drinkt. Te warm of te koud heeft geen goede invloed op de smaakbeleving. Wat is dan de Perfect Serve?
Doorgaans drink je Champagne tussen de 8 en 10 graden Celsius, afhankelijk van welk soort Champagne je drinkt. Een non-vintage wordt meestal iets koeler gedronken, een vintage wat warmer.
Wijk niet te veel van deze temperaturen af; dit heeft invloed op de aroma’s. Bij een te koele temperatuur zijn ze bijvoorbeeld minder goed te proeven. Bij een warmere temperatuur wordt de Champagne zwaarder en kunnen aroma’s van alcohol overheersen. Bovendien zijn de bubbels minder levendig.
Optimaal is dus tussen de 8 en 10 graden Celsius. Hoe bereik je die temperatuur?
Champagne wordt vrijwel altijd in een koeler gepresenteerd. Koelers komen in verschillende soorten, maten en materialen. In principe kan alles waar een fles, water en ijs in past, fungeren als Champagnekoeler.
Heb je haast bij het koelen van je fles bubbels?
Vul de koeler voor de helft met ijs en vul aan met water. Dompel de fles in de koeler. Na ongeveer 30 minuten is de Champagne koud. Let goed op de juiste verhouding. Te weinig ijs maakt de Champagne niet koud genoeg en met te weinig water wordt de Champagne te koud.
▲ Champagne koelen stappenplan.
Mega haast?
Voeg een flinke hoeveelheid zout aan de koeler met ijs en water toe en roer. Het wekt een chemische reactie op en zorgt voor een versnelling van het koelproces. Zout verlaagt namelijk het vriespunt, waardoor de ijsblokjes sneller smelten en het water een lagere temperatuur kan behouden zonder te bevriezen. Na ongeveer 10 minuten in de koeler met ijs, water en zout is de Champagne good to go!
Heb je geen haast?
Zet je Champagne een dag van tevoren in de koelkast, dan weet je zeker dat hij goed gekoeld is. Leg hem bij voorkeur horizontaal onderin de koelkast. Na ongeveer 6 uur is de Champagne koud.
Zet hem net voor het serveren een kwartier in een koeler gevuld met ijs en water. Op deze manier heeft de Champagne de optimale temperatuur. Bovendien kun je de fles op een makkelijke plek neerzetten, zodat jij niet steeds heen en weer naar de koelkast moet lopen.
Vriezer?
Raden wij niet aan. Ten eerste omdat het risico dat je je fles bubbels vergeet of te laat uit de vriezer haalt, groot is. Champagne bevriest bij ongeveer –5 graden Celsius. En ja, dan kan de fles ‘ontploffen’.
Bovendien duurt het in de vriezer een stuk langer voor de vloeistof in de fles koud is. De kou in een vriezer is gebaseerd op lucht, en lucht geleidt warmte minder goed dan water. Een koeler met ijs en water werkt daarom het snelst en best om een fles Champagne te koelen!
Succes met het koelen van je fles Champagne!
▲ Hoeveel suiker zit er in Champagne?
Dosage betekent letterlijk dosering en omschrijft het suikergehalte van de Champagne. Wanneer de fles zijn definitieve kurk krijgt (dégorgement), gaat er tijdens het kurkproces een beetje Champagne verloren. Dit wordt aangevuld met een zogeheten doseringslikeur (liqueur d’expédition) en bestaat uit reservewijn met een kleine hoeveelheid suiker. Hoeveel suiker er precies wordt toegevoegd, is afhankelijk van de Champagneproducent en zijn smaakvisie.
De doseringslikeur kan namelijk invloed hebben op de ontwikkeling van de smaken en aroma’s van de Champagne. Wil de producent een Champagne creëren die zo dicht mogelijk bij het 'origineel' blijft? Dan voegt hij een zo natuurlijk mogelijke likeur toe. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast in het geval de druiven van uitzonderlijke kwaliteit zijn, of wanneer hij een specifieke druivensoort, wijngaard of jaar wil representeren in zijn Champagne. Andere producenten gebruiken de likeur juist om een bepaalde stijl uit te dragen. Zo bewaren sommigen een mooie verzameling aan likeuren, geproduceerd met bijzondere reservewijnen, die ieder een specifieke set aan aroma’s bevatten.
Een aantal maanden voordat de dégorgement plaatsvindt, worden de likeuren een paar keer goed geproefd en uiteindelijk wordt bepaald welke likeur de gewenste stijl kan helpen uitdragen. Er zijn verschillende categorieën die aangeven hoeveel suiker er in de fles Champagne zit. Dit moet altijd vermeld worden op het etiket. De dosage wordt uitgedrukt in gram suiker per liter (dus niet per fles!).
Doux
≥ 50 gram per liter
Voor de gemiddelde Champagnedrinker zal dit soort Champagne mierzoet smaken. Maar wist je dat lang geleden een minimale suikertoevoeging van 50 gram per liter heel normaal was? Niet zo zeer werd deze enorme hoeveelheid aan suiker toegevoegd omdat men het zo lekker vond, maar om nare smaken en aroma’s te verhullen. Uiteraard zijn met de tijd de technieken om Champagne te produceren enorm verbeterd en ook onze smaak is veranderd. Tegenwoordig zijn er vrijwel geen Champagnes van dit dosage te verkrijgen. De Champagnes die er zijn, worden vaak met verschillende soorten garnering en ijs gedronken en neigen meer naar een cocktail dan een glas Champagne.
Voorbeeld: Champagne Veuve Clicquot Rich
Demi-sec
32-50 gram per liter
De demi-sec Champagne is terug van weggeweest; de consumptie stijgt. Deze Champagnes smaken over het algemeen meer zoet dan droog en worden gedronken bij bijvoorbeeld een dessert. Ook deze varianten kunnen met ijs en garneringen gedronken worden.
Voorbeeld: Champagne Moët & Chandon Ice Impérial
Sec
17-32 gram per liter
‘Droog’ is de letterlijke vertaling van het woord sec. Deze Champagnes zitten over het algemeen tussen droog en zoet in.
Voorbeeld: Champagne Taittinger Nocturne Sec
Extra sec of extra dry
12-17 gram liter
Extra sec of extra dry betekent niet dat deze Champagnes extra droog zijn, maar juist extra droog ten opzichte van de gewone sec.
Voorbeeld: Champagne Pommery Falltime Extra Dry
Brut
≤ 12 gram per liter
Ongeveer 80% van de Champagnes valt onder de categorie Brut en is de meest geconsumeerde Champagnesoort. De likeur wordt over het algemeen gebruikt om een mooi gebalanceerde blend te creëren. Vaak hebben non-vintage Brut Champagnes een hoger dosage dan bijvoorbeeld een vintage Brut. Waarom? Een non-vintage Champagne is doorgaans jonger dan een vintage Champagne en heeft meer suiker 'nodig' om de frisse en enigszins zure aroma’s wat ronder te maken. Een Champagne die langer in de kelders ligt, heeft langer de tijd deze frisse en minerale aroma’s te ontwikkelen tot rondere aroma’s. Daarom hebben deze varianten vaak een lager dosage.
Voorbeeld: Champagne Boutrop Brut Tradition
Extra brut
≤ 6 gram per liter
Een Champagne die de afgelopen jaren meer wordt geproduceerd en geconsumeerd. Een ontwikkeling die samen gaat met een verandering in leefstijl en smaak. Alhoewel je zou verwachten dat deze Champagnes zuurder en frisser smaken, is dit zeker niet altijd het geval!
Voorbeeld: Champagne La Villesenière Les Cuteries
Brut Nature, Brut Zero, Zero Dosage
≤ 3 gram per liter
Vaak zijn dit Champagnes die een aanwezige mineraliteit hebben. Ze komen het dichtst bij de ‘natuurlijke’ Champagne en representeren de specifieke druivensoorten, het jaar of de wijngaard het best. Let op: het dosage kan 0 zijn, maar meestal zit er iets van restsuiker in de Champagne.
Voorbeeld: Champagne William Saintot Meunier de mes Grands-Pères
Ben je een fan van droge wijnen, zoetere wijnen of heb je geen idee? Voor iedere smaak bestaat er een Champagne. Ga proeven! Alleen op die manier leer je je eigen smaak kennen. Bij Selected by Dronk is het mogelijk zelf een pakket samen te stellen. Zo kun je van iedere variant 1 (of meerdere) proberen! Leuk voor een proeverij.
▲ Absoluut niet de juiste manier om een fles Champagne bewaren.
Het produceren van Champagne is werkelijk een vorm van kunst. Een Champagneproducent heeft van wijngaard tot verkoop veel keuzes te maken die invloed hebben op de uiteindelijke aroma’s, smaak, kleur en textuur van de Champagne en doet zijn uiterste best deze zo optimaal mogelijk samen te stellen.
Wat net zo belangrijk is als het productieproces zelf, is wat er ná de productie met de flessen gebeurt. Zodra de Champagne de perfecte omstandigheden van de kelder verlaat, is het vatbaar voor verschillende omgevingsinvloeden; zoals temperatuur, licht, luchtvochtigheid, beweging en natuurlijk, tijd. Deze invloeden kunnen de Champagne langzaam veranderen.
Wat wij helaas al te vaak horen, is dat men Champagne op de afzuigkap bewaart, of bijvoorbeeld in een vitrinekast. Ja, een fles Champagne ziet er inderdaad feestelijk uit, maar op deze manier zal het openen van een fles Champagne nooit een feest zijn. En dat is ontzettend zonde.
Hoe moet je een fles Champagne dan wel bewaren en waar moet je op letten bij het aanschaffen van een fles? Met andere woorden: hoe zorg jij ervoor dat de Champagne die je op het punt staat te openen, in perfecte conditie is?
Niet voor niks bewaren Champagnehuizen hun Champagnes in een ondergrondse kelder. Ondergronds zijn de temperaturen constant en koel. Optimaal voor de flessen is een temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celsius. Rond deze temperaturen kan een Champagne zich langzaam, maar interessant ontwikkelen. Is het te warm, zal de Champagne sneller ontwikkelen, sneller oxideren en dus sneller rijpen.
'Te warm' is overigens al snel boven de 20 graden Celsius.
Hoe zit het dan met te koud? Champagne bewaren op een te lage temperatuur is over het algemeen geen probleem als alle andere omstandigheden goed zijn. Een lage temperatuur zorgt voor een langzame ontwikkeling en rijping van de Champagne. Let op met temperaturen onder het vriespunt; Champagne kan ook bevriezen! Zodra het dat punt heeft bereikt, zullen kostbare kenmerken verloren gaan.
Een optie is, om je Champagne in de koelkast te bewaren. Onderzoek heeft aangetoond dat het bewaren van Champagne in de koelkast de houdbaarheid kan verlengen. Het probleem met de koelkast is echter dat de overige omstandigheden meestal niet optimaal zijn. Denk aan de luchtvochtigheid, de aanwezigheid van (koelkast)licht en potentiële vibraties van de koelkast.
Aangeraden wordt om Champagne een aantal dagen in de koelkast te bewaren en niet maanden of jaren.
Misschien wel belangrijker dan de temperatuur zelf, zijn temperatuurschommelingen. Hoge temperaturen zorgen ervoor dat de Champagne uitzet en de lucht tussen de vloeistof en de kurk wordt samengedrukt. Wanneer de temperaturen dalen, zal de Champagne weer inkrimpen waardoor de lucht in de fles zich vacuüm trekt. Als dit proces zich een aantal keer herhaalt, is het mogelijk dat de seal tussen de fles en de kurk niet meer perfect afsluit en te veel zuurstof de fles binnendringt. Te veel zuurstof is funest voor Champagne.
Probeer te voorkomen dat je de fles Champagne een paar dagen in de woonkamer laat staan, vervolgens een tijd in de koelkast, daarna weer even in de keuken om hem vervolgens in de koele kelder te bewaren.
De ideale omstandigheden:
Een constante temperatuur van rond de 10 tot 12 graden Celsius voor een optimale ontwikkeling van de Champagne. Een koele kelder is ideaal. Ook kan Champagne voor een kortere periode in de koelkast worden bewaard. Gebruik het liefst een ‘tweede’ koelkast, die minder vaak wordt gebruikt en waar je bij voorkeur alleen drank in bewaart.
Wil je je Champagne niet in de koelkast bewaren en heb je geen kelder? Probeer dan de meest constante en koele ruimte in het huis te vinden om temperatuurfluctuaties tegen te gaan. Over het algemeen kan het weinig kwaad als Champagne bewaard wordt tot 20 graden Celsius, als de temperatuur maar constant blijft en je de Champagne niet te lang bewaart. Probeer echter altijd rond die 10 tot 12 graden te zitten!
Je zult het wellicht niet verwachten, maar licht heeft een ontzettend grote invloed op Champagne. Niet alleen zonlicht (UV) is schadelijk, ook fluorescerend licht, infrarood licht en in veel mindere mate LED-licht zorgen voor disbalans. Wanneer een Champagne wordt blootgesteld aan dit soort licht, worden de chemicaliën en moleculen, die ervoor zorgen dat de wijn zo fijn veroudert, afgebroken. Hierdoor wordt het rijpingsproces versneld en zal uiteindelijk de kwaliteit van de Champagne hard achteruit gaan.
Fruitige aroma’s zijn de eerste die worden aangetast. Ook de kleur van de Champagne kan lichter worden.
▲ De invloed van licht op de kleur van Champagne. Links is een onaangetaste fles. Rechts is regelmatig blootgesteld aan licht.
Licht kan Champagne binnen een uur(!!) al onherstelbaar beschadigen. En let op, dit gebeurt bijna nooit in de kelder van een Champagnehuis. Waar lichtschade veel vaker zal plaatsvinden, is in bars, restaurants, slijterijen (vooral de flessen die in de etalage staan) of thuis. Maar ook als je een fles recht uit de kelder van de slijterij koopt, wil dat nog niet zeggen dat de fles niet eerder is aangetast door licht. Wellicht heeft de fles geruime tijd in een licht magazijn gestaan bij de groothandel.
Om dit uit te sluiten, kun je de verkoper natuurlijk vragen over hoe de Champagne is bewaard en hoe hij aan de Champagne is gekomen. Is het bijvoorbeeld rechtstreeks bij het Champagnehuis opgehaald of zaten er meerdere schakels tussen?
Een andere factor om rekening mee te houden, is de kleur van het glas. Doorgaans zijn Champagneflessen bruin, groen of transparant van kleur. Het bruine glas houdt verreweg de meeste schadelijke lichtgolven buiten; maar liefst 90% van de lichtgolven worden geblokkeerd met dit type glas. Groen glas houdt minimaal 50% buiten, afhankelijk van de tint en dikte van het glas. Transparante flessen blokkeren ongeveer 10% van de lichtgolven. Deze laatste variant is dus het meest risicovol en vraagt extra voorzichtigheid.
Betekent dit dat Champagne in transparante flessen altijd aangetast is door licht? Nee. Dit is sterk afhankelijk van de condities waarin de Champagne is bewaard.
▲ Drie verschillende kleuren glas gebruikt voor Champagneflessen.
Wordt een fles zo hier en daar blootgesteld aan licht, bijvoorbeeld door het licht van de koelkast; no stress. Alleen wanneer een fles overmatig aan licht wordt blootgesteld, wordt het rijpingsproces versneld en kan uiteindelijk de goût de lumière te proeven zijn.
Zet je Champagnefles dus NOOIT ter display in de woonkamer of op de afzuigkap!
De ideale omstandigheden:
Zo donker mogelijk. Vermijd contact met licht en zon. In een Champagnekelder wordt gebruik gemaakt van een speciale LED-lamp met een lichtspectrum van ongeveer 600 nm en geeft een amberkleurig licht. Dit soort lampen onderdrukken schadelijke UV-en IR-stralen. Natriumdamplampen zijn ook geschikte lampen.
Voor iedereen die geen Champagnekelder in huis heeft; bewaar je fles in een verpakking en vermijd contact met enige vorm van licht. Mocht dit allemaal niet lukken, wikkel je Champagnefles dan in geel cellofaan of aluminiumfolie. Ook dit blokkeert schadelijke lichtgolven.
De luchtvochtigheid van een ruimte heeft niet zo zeer direct invloed op de Champagne, maar heeft op langere termijn invloed op de kurk. Een optimale luchtvochtigheid, zo rond de 70-75%, zorgt voor het behoud van de kurk en het behoud van zijn werking. Is de lucht te droog, bestaat de kans dat ook de kurk uitdroogt en deze geen effectieve seal meer kan vormen. Een reguliere koelkast bijvoorbeeld is vaak te droog.
Alleen wanneer je een geopende fles zou willen bewaren, is het verstandig de fles in de koelkast te zetten. Zorg wel dat je de Champagne op de juiste manier afsluit met de juiste stopper. Met deze stopper van Brevetti WAF kun je je Champagne tot wel een week in de koelkast bewaren, zonder dat de aroma’s en bubbels verloren gaan.Wordt de luchtvochtigheid te hoog, kan dat resulteren in schimmelvorming. Het label en voornamelijk de kurk kunnen hierdoor beschadigen en nare aroma’s in de Champagne veroorzaken.
De ideale omstandigheden:
Een luchtvochtigheid van rond de 70-75%. Heb je, zoals de meeste mensen, niet de mogelijkheid de luchtvochtigheid te reguleren? Bewaar je flessen dan op een koele, donkere plek. Niet in de koelkast, tenzij je de Champagne binnen een paar dagen gaat opdrinken. Over het algemeen is de invloed van de luchtvochtigheid niet aanzienlijk en gaat het pas een rol spelen als je je Champagne voor langere tijd bewaard. In principe valt daarom alles tussen de 60 en 90% luchtvochtigheid te overwegen.
Over de invloed van vibraties (of beweging) op de smaak, aroma’s en textuur van de Champagne is vrij weinig bekend. Vibraties zorgen voor een moleculaire disbalans binnen de fles en kunnen volgens sommige bronnen zelfs moleculen afbreken. De disbalans kan hersteld worden, door de flessen na transport bijvoorbeeld een aantal weken te laten rusten.
Of vibraties moleculen afbreken? Misschien. Bedenk wel dat Champagne over de hele wereld wordt verkocht en dus de flessen van Frankrijk naar alle andere continenten moeten worden verstuurd. Vrijwel alle Champagnehuizen doen dat per boot en het transport duurt doorgaans meerdere weken. Dit zou een enorm verlies aan smaak, aroma’s en textuur betekenen, wat gezien de status van Champagne, niet zeer waarschijnlijk is. Dat vibraties enigszins invloed hebben op de Champagne, is mogelijk. Maar in welke mate, is onbekend.
De bewering dat Champagne in de koelkast te veel zou worden blootgesteld aan vibraties is daarmee twijfelachtig. Als weken van klotsen op zee de Champagne niet verpest, zullen de minimale vibraties in een koelkast waarschijnlijk weinig met de Champagne doen.
Het kan echter nooit kwaad om ervoor te zorgen dat de flessen zo min mogelijk bewegen en worden blootgesteld aan vibraties om een zo optimaal mogelijke rijping te stimuleren.
▲ Hebben de vibraties in de koelkast effect op de Champagne?
De ideale omstandigheden:
Bewaar Champagne op een plek waar de flessen zo min mogelijk bewegen en blootgesteld worden aan vibraties. Alhoewel de invloed van vibraties beperkt is onderzocht, kan het nooit kwaad het te voorkomen.
Heb je net Champagne gekocht en geen haast bij het opdrinken van je fles? Laat hem dan een aantal weken rusten om de moleculaire harmonie te herstellen. Zeker als de fles net is vervoerd.
Tijd kan, net als bij alle andere wijnen, invloed hebben op de aroma’s, smaak, kleur en structuur van Champagne. Zo kunnen fruitige aroma’s, die vaak in jongere Champagnes te vinden zijn, naar aroma’s van honing, noten, gedroogd fruit en toast veranderen. Frisse tonen kunnen zich tot meer complexe en rijke tonen ontwikkelen, de levendigheid van de mousse neemt af naarmate een Champagne langer rijpt en ook de kleur kan steeds dieper worden. Onthoud wel dat zodra de Champagne een kurk heeft gekregen, de gist eruit is en het rijpingsproces in principe voorbij is. Het zal dus altijd om subtiele veranderingen gaan.
▲ Rijping in de Champagnekelder.
Wanneer een Champagne op de juiste manier wordt bewaard, kunnen die subtiele veranderingen zich prachtig ontwikkelen en leiden tot een ongeëvenaarde ervaring. Maar, niet alle Champagnes kunnen zich op deze manier ontwikkelen.
De invloed van tijd op Champagne is divers en hangt met meerdere factoren samen.
Bewaar je Champagne dus het liefst in een donkere ruimte, van 10 tot 12 graden Celsius, met een luchtvochtigheid van ongeveer 70-75%, die vibratie-vrij is.
Probeer deze omstandigheden zo veel mogelijk na te leven, zodat de Champagne zo optimaal en zo mooi mogelijk kan rijpen of bewaard kan worden. Heb je niet de mogelijkheid deze omstandigheden te creëren? Kies er dan voor je Champagne niet te lang te bewaren. Koop liever vaker een doosje Champagne in plaats van 5 dozen in één keer.
Wel belangrijk is om na te gaan hoe de omstandigheden waren voordat je de fles kocht. Twijfel je? Durf te vragen.
Bij Selected by Dronk weet je dat het goed zit. Ons assortiment bestaat enkel uit Champagnes, waardoor wij in onze opslag de optimale omstandigheden kunnen creëren. Onze Champagnes worden in de doos bewaard in een afgesloten, donkere cel. Deze 'lichtloze' cel heeft de juiste temperatuur (10-12 graden Celsius) en luchtvochtigheid. Bovendien halen wij de Champagnes zelf direct bij de Champagnehuizen en zien zo toe op snel en juist transport.
Ook leuk om te weten; wij 'hertesten' regelmatig de Champagnes binnen ons assortiment om de ontwikkeling te monitoren. Op deze manier weten wij zeker dat ons assortiment voldoet aan de kwaliteitseisen die wij stellen!
Binnenkort bespreken wij uitgebreid de invloed van tijd op Champagne. In de tussentijd genieten van een heerlijke Champagne?
Neem een kijkje in onze webshop!
Oudejaarsavond staat weer voor de deur; dat vraagt om lekkere hapjes en natuurlijk CHAMPAGNE om te toasten op het nieuwe jaar! Maar welke hapjes serveer je bij Champagne? Wij selecteerden onze favoriete, snelle hapjes en snacks voor bij een glaasje bubbels!
Wellicht heb je deze combinatie al vaker voorbij zien komen, maar dit is echt een perfect match. Het zoutige en vettige van de oester benadrukt het fruitige van de Champagne en laat de mineraliteit mooi tot zijn recht komen. Persoonlijk kiezen wij vaak voor de Gillardeau of Creuse met een klein beetje citroen.
Super simpel, maar lekker. Heb je genoeg tijd? Maak de kaasstengels dan zelf! Gebruik verschillende kazen om de stengels mee te maken. Denk aan jonge kaas, geitenkaas of belegen kaas. Als je geen tijd hebt om zelf kaasstengels te maken, no stress. Je kunt ze in vrijwel iedere supermarkt vinden.
Zoet en zout in één hapje én lekker met Champagne. Mocht je weinig tijd hebben, kun je deze snack in de middag al voorbereiden en in de koelkast bewaren tot het moment van bakken. Tip: gebruik Medjoul-dadels. Deze dadels zijn groot en zacht, heerlijk bij het knapperige spek.
Nog een super snelle snack. Het enige dat je nodig hebt, is wit brood, gerookte zalm en Gravad Lachs saus. Rooster het witbrood en snijd het schuin doormidden. Bedek met gerookte zalm en Gravad Lachs saus en klaar is kees! Vis en Champagne is een welbekende en perfecte combinatie. Niet alleen is gerookte zalm lekker, ook rauwe zalm (sashimi!) is bijzonder lekker bij Champagne.
Champagnes die bij deze hapjes passen?
Er zijn ontzettend veel variaties op de bruscetta, maar persoonlijk vinden wij deze erg lekker en makkelijk. De ingrediënten die wij gebruikten: wit stokbrood, olijfolie, snacktomaatjes, Serranoham en wat zout. Uiteraard kun je zelf per ingrediënt bepalen welk soort je neemt. Bruin stokbrood, trostomaten en Parmaham is ook een prima combinatie. Voeg eventueel knoflook toe als je dat lekker vindt.
Donkere chocolade en rood fruit zijn op zichzelf al een prachtige combinatie, laat staan met Champagne. Het volle en bittere van donkere chocolade gecombineerd met het zoete van het rode fruit, sluiten perfect aan bij een mooie rosé Champagne. Tip: maak zelf de saus van rood fruit door vers fruit of diepvries fruit even aan de kook te brengen met een scheut suiker tot het een dikke saus wordt.
Nog op zoek naar een cadeau?
Ook deze snack kun je zelf maken, of kant-en-klaar in de winkel kopen. Het knapperige en vette van gefrituurd eten is een goede combinatie met het frisse van Champagne. Laatst probeerden wij knapperige garnalen uit de airfryer. Erg lekker! Overigens zijn bitterballen, kroketten, calamari en gefrituurde kip ook smakelijk bij een glaasje bubbels.
No words needed! You can’t go wrong with strawberries and Champagne!
Het romige van de brie met een vleugje zoet van de vijgenconfituur maakt dit een snack die goed past bij een brut Champagne. In plaats van vijgenconfituur kun je ook vijgenbrood gebruiken.
Een klassieke combinatie met Champagne: tonijn. Tonijn tataki wordt even kort gebakken of geroosterd en omhuld met sesamzaadjes. Vaak wordt de tataki op smaak gebracht met een mix van Aziatische ingrediënten en sauzen, zoals gember en sojasaus. Voor een feestelijke uitstraling serveer je de tonijn tataki in blokjes op een stokje!
Op zoek naar Champagnes die bij deze hapjes passen? Wij combineerden deze snacks en hapjes met de La Villesenière Coeur de Meunier, La Villesenière Harmony 2012, William Saintot Blanc de Noirs en William Saintot La Roseraie.
Wij wensen iedereen een fijne jaarwisseling en hopelijk tot snel!
]]>▲ Het nieuwe design.
Champagne William Saintot heeft sinds kort nieuwe labels! De inhoud blijft hetzelfde, alleen de look verandert. Vanaf eind dit jaar zullen ook wij de flessen met het nieuwe label gaan verkopen.
Eens in de zoveel tijd veranderen een heleboel Champagnehuizen hun Champagnelabels. Vaak wordt dit gedaan om het uiterlijk van de fles een nieuwe, frisse look te geven. Het kunnen kleine veranderingen zijn, zoals het veranderen van een stukje tekst, of het moderniseren van het huidige label, maar ook grote veranderingen komen veel voor: een compleet andere kleur of ander design, zoals in dit geval. Champagnehuizen worden vaak van generatie op generatie overgedragen, waarbij iedere generatie iets nieuws inbrengt. Nieuwe cuvées worden gecreëerd, de samenstelling van een al bestaande Champagne wordt aangepast of het uiterlijk van de fles wordt aangepast bijvoorbeeld.
Zowel het voor- als achterlabel verandert. De achterkant bevat alle belangrijke informatie. Op het nieuwe achterlabel van Champagne William Saintot kun je onder andere een stuk lezen over de origine van de Champagne en wat er in de blend verwerkt zit. Zo staat er op het label uit welke jaren de druiven komen die in de fles verwerkt zijn, wanneer de fles gebotteld is, de dosage (aantal gram suiker per liter) en meer. Het label vertelt je precies wat er in de fles zit.
▲ Label van de Trilogie en de Prestige.
Daarnaast staan er verschillende merklabels op het label, wat gezien kan worden als een soort keurmerk. Deze hebben te maken met bijvoorbeeld de werkwijze die wordt gehanteerd tijdens het proces van Champagne maken. Denk aan een milieuvriendelijk en duurzaam proces, waarbij bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van duurzame teelt. Om deze merken te mogen dragen, moet een wijnbouwer aan een hoop (milieu)eisen voldoen. Champagne William Saintot is daarnaast aangesloten bij een brancheorganisatie voor wijnbouw: de onafhankelijke wijnmakers (Vignerons indépendants). Ook binnen deze organisatie gelden een aantal belangrijke eisen voor deelname. Zo moeten wijnbouwers respect hebben voor hun terroir, hun eigen wijngaard onderhouden en oogsten, de wijn zelf produceren, de wijn zelf bottelen en wijnbouwtradities behouden.
Het label dat aan de voorkant van de fles zit, verandert van look en toont het nieuwe logo van Champagne William Saintot.
Genoeg gelezen over Champagne William Saintot? Tijd om te proeven! Neem een kijkje in onze webshop.
]]>Blog, verhalen, ervaringen, artikelen, nieuws, items hoe je het ook wilt noemen. Graag delen wij onze persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en tricks met jullie.
Natuurlijk beginnen we met een korte kennismaking, waarin wij vertellen wie CPP-Wines is en wat wij doen.
CPP-Wines is een familiebedrijf, importeert en distribueert Champagnes en is opgericht in 2016.
Maar.
CPP-Wines gaat veel verder terug.
Ruim 10 jaar geleden werden wij verliefd op de charme van Champagne. Niet alleen de drank, maar ook de regio zelf. Wanneer wij de mogelijkheid hadden, brachten wij een bezoek aan verschillende Champagnehuizen in Champagne.
Soms waren dit grootse indrukwekkende huizen, met professionele tours en tastings. De kleinere huizen daarentegen voelden knus en persoonlijk aan. Ambachtelijk. Het is ontzettend leuk om je tussen de wijnvelden te begeven en de verschillende huizen te bezoeken, waar je de Champagnes proeft, maar ook meer inzicht verkrijgt in de rijke geschiedenis van Champagne en de ontwikkeling die het heeft doorgemaakt.
In de Champagne regio zijn er bijna 16000 wijnboeren actief, waarvan duizenden zelf Champagne maken. Er bestaan meer dan 300 Champagnehuizen en dit aantal groeit jaarlijks, genoeg onontdekt dus!
Steeds vaker brachten wij een bezoek aan de regio en namen wij flessen van verschillende Champagnehuizen mee naar huis. Vrienden en familie maakten op deze manier kennis met onze persoonlijke favorieten en vroegen ons regelmatig een flesje voor hen mee te nemen.
De vriendenkring werd uitgebreid tot kenniskring, waarna de aanvragen niet meer aan te slepen waren. Dat was het moment dat we beseften dat onze smaak wordt gewaardeerd.
De stap van liefhebber naar daadwerkelijk importeren en distribueren was vanzelfsprekend!
Bijzonder verfijnd, een zachte mousse, gebalanceerd, niet te zuur en niet te zoet en natuurlijk een Champagne die op ieder moment te drinken is. Binnen ons assortiment hebben wij een variatie aan complexiteit en aroma’s, allen binnen het kader van onze smaak. Benieuwd? Neem een kijkje in onze webshop!
Wij zijn continu op zoek naar nieuwe Champagnes die bij ons in de smaak vallen en proberen zo ons assortiment uit te breiden. De Champagnes die wij importeren komen rechtstreeks van de Champagnehuizen. Vaak zijn dit redelijk onbekende en exclusieve huizen, waarbij de eigenaren vaak de wijnboeren zelf zijn. Zij zien toe op het gehele proces van grond, tot druif en uiteindelijk de Champagne. Dat zorgt ervoor dat wij leuk, persoonlijk contact met de familie en het huis kunnen hebben en insight information kunnen vergaren. Deze ervaringen delen we graag met jullie!
Naast Champagnes, verdiepen wij ons ook in andere soorten mousserende wijn en Champagne- en wijnaccessoires. Binnenkort meer informatie hierover!
Hopelijk tot snel!